Přední americký producent elektřiny Duke převezme firmu Piedmont

26.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 26. října (ČTK) - Americká společnost Duke Energy, která je největším producentem elektřiny v USA podle kapacity výroby, koupí za 4,9 miliardy dolarů (120,6 miliardy Kč) plynárenskou firmu Piedmont Natural Gas. Akvizice má společnosti Duke pomoct k rozšíření aktivit v oblasti distribuce zemního plynu.

Vysoká produkce zemního plynu z břidlicových hornin v USA zajistila relativně stabilní ceny pro distributory plynu. To přimělo řadu distributorů elektřiny v USA k posílení plynárenské infrastruktury a ke snížení závislosti na výrobě elektřiny, protože díky lepší energetické účinnosti se snížila poptávka po elektřině.

Duke a Piedmont jsou již partnery v plynovodu Atlantic Coast, připomíná agentura Reuters. Tímto plynovodem teče plyn z břidlicového pole v Pensylvánii do Severní Karolíny a Virginie.

Společnost Duke Energy nabídla za jednu akcii Piedmontu 60 dolarů v hotovosti. Ve srovnání s páteční závěrečnou cenou akcií to představuje prémii 42 procent. Duke rovněž převezme čistý dluh Piedmontu v objemu 1,8 miliardy USD, což zvyšuje hodnotu akvizice na 6,7 miliardy USD.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK