Pražskému letišti přibylo meziročně 6,8 procenta pasažérů

29.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. října (ČTK) - Pražskému Letišti Václava Havla přibylo za tři čtvrtletí 6,8 procenta cestujících. Celkově tak největší letiště v zemi odbavilo 9,2 milionu cestujících. ČTK to dnes řekla mluvčí letiště Marika Janoušková. Vzrostl i počet odbavených letadel o 0,2 procenta na 97,5 tisíce pohybů.

\"Podle aktuálních čísel se dá předpokládat, že by se celkový nárůst počtu cestujících za rok 2015 mohl přiblížit k hranici 12 milionů cestujících, vše ovšem závisí na obchodních strategiích jednotlivých dopravců a na počasí,\" uvedla Janoušková.

Největší počet cestujících z pražského a na pražské letiště pocházel z Velké Británie, Německa, Itálie, Ruska a z Francie. Z hlediska jednotlivých letišť nejvíce pasažérů přilétalo z pařížského letiště Charlese de Gaulla, Frankfurtu, moskevského Šeremetěva, Amsterdamu a londýnského Heathrow. Mezi dopravci dominovaly české společnosti Travel Service a České aerolinie, následované easyJetem, Lufthansou a Ryanairem.

Pražské letiště loni odbavilo 11,15 milionu pasažérů, což bylo o 1,6 procenta více než v roce 2013. Vzrostl zejména počet cestujících, kteří v Praze nepřestupují, ale naopak zde svůj let začínají nebo končí. Jejich počet meziročně stoupl o 5,68 procenta. Takzvaných lokálních cestujících přibylo i nyní, během tří čtvrtletí jejich počet vzrostl o 6,85 procenta.

Řízení letového provozu podle dnes zveřejněných čísel pro letošní rok očekává dosažení rekordní hranice 750 tisíc přeletů českého vzdušného prostoru.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK