Značku Svatomartinské může letos užívat 369 vín od 113 vinařů

30.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 30. října (ČTK) - Značku Svatomartinské víno může letos užívat 369 vín ze 445 přihlášených vzorků. Letošní zájem vinařů předčil předchozí ročníky, přihlásili i více vzorků. Do prodeje může vyslat po dvoukolovém prodeji svatomartinská vína 113 vinařů, uvedl v tiskové zprávě ředitel Vinařského fondu Jaroslav Machovec. Podle zpřesněných odhadů fondu letos půjde na trh až 2,3 milionu vín, nejvíce za desetiletou historii.

Nejvíce budou ve vzorcích zastoupená bílá vína, jichž bude 167. Odrůda Müller Thurgau bude k mání v 97 různých vzorcích, Muškát moravský ve 44. Ze 103 vzorků lze volit, vyberou-li si lidé růžová vína, z nichž bude 61 Svatovavřineckých. Červených vín bude 99, dvě třetiny z toho tvoří Modrý Portugal.

Letošní ročník je podle Machovce velmi kvalitní. \"Dokladem kvality ročníku je procento úspěšných vín. Zatímco loni komise přidělila možnost používat známku Svatomartinské jen necelým 80 procentům přihlášených, letos to bylo 83 procent. Vinařů, vzorků i lahví vín tak letos bude historicky nejvíce,\" uvedl Machovec.

Konečné množství Svatomartinských vín může ještě růst. Předpoklad vychází z dosud objednaných jednotných záklopek na hrdla lahví. Vinaři však mají od šarží, které mohou používat značku Svatomartinské, vyrobeno vína více, a mohou záklopky ještě přiobjednat. Letošní horké léto, které skončilo nakonec pro révu vinnou zachraňujícím deštěm, vtisklo do letošních hroznů podle odborníků výjimečné hodnoty cukru. To se odrazí i v produkci svatomartinských vín.

Značka Svatomartinské byla registrována v roce 1995 a od roku 2005 je jejím vlastníkem Vinařský fond.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK