MMR má pro příští rok na podporu bydlení 485 milionů korun

03.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. listopadu (ČTK) - Ministerstvo pro místní rozvoj má pro příští rok na podporu bydlení 485 milionů korun. O peníze na regenerace sídlišť, pečovatelské byty nebo úpravy pro vozíčkáře mohou zájemci žádat do 15. ledna. ČTK to dnes sdělil mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Vilém Frček.

Na program Podpora bydlení jdou peníze ze státního rozpočtu. \"Jedná se o nenávratné dotace, které pomohou zvyšovat dostupnost bydlení a také jeho kvalitu,\" uvedla ministryně Karla Šlechtová. Žádosti o dotace je možné podávat od pondělí 9. listopadu.

Obce mohou peníze čerpat na úpravy komunikací a veřejných prostranství, odstranění bariér a budování míst pro rekreační aktivity na sídlištích postavených do roku 1990. Dostat mohou až 70 procent nákladů, maximálně ale čtyři miliony korun.

Na pečovatelské či startovací byty a výstavbu komunitních domů pro seniory mohou o peníze požádat obce a některé právnické osoby. Na jeden byt může MMR vyplatit až 600.000 korun.

Bezbariérové úpravy ve starší zástavbě stát dotuje až z poloviny, na výstavbu výtahu může dát maximálně 800.000 korun a na úpravu vstupu do domu až 200.000 Kč. Vlastníci bytových domů mohou žádat také o peníze na výměnu olověných rozvodů, jejímž cílem je odstranění zdravotně závadného olova z pitné vody. Na nové rozvody mohou zájemci na jeden byt dostat až 20.000 korun.

MMR bydlení podporuje od svého vzniku v roce 1996. Jen letos rozdělí dotace za více než 443 milionů korun, dosud na podporu bydlení vynaložilo celkem zhruba tři miliardy korun. Od roku 2003 tak se státní podporou vzniklo víc než 12.000 nových bytů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK