Ceny bytů a domů na Slovensku dosáhly více než dvouletého maxima

03.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 3. listopadu (ČTK) - Ceny bytů a obytných domů dosáhly na Slovensku ve třetím letošním čtvrtletí více než dvouletého maxima. Za svým vrcholem z roku 2008 ale zaostávají o pětinu. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila slovenská centrální banka (NBS).

Metr čtvereční v bytech a domech stál ve sledovaném období v průměru 1229 eur (33.300 Kč). Bylo to o 1,2 procenta více než loni a zároveň to byla nejvyšší částka od druhého čtvrtletí roku 2013.

\"Náznaky oživování slovenského trhu s bydlením se ve třetím čtvrtletí 2015 projevily i v růstu průměrné ceny bydlení. Konec roku obvykle bývá na trhu s bydlením doprovázen různými akcemi developerů a úvěrových institucí, které obvykle zvyšují aktivitu, to ale nemusí vést k výraznějším tlakům na růst průměrné ceny bydlení,\" uvedli analytici NBS.

Bydlení zdražilo ve většině slovenských krajů, což se ale zpravidla kompenzovalo zvýšením průměrného výdělku obyvatel.

Ceny bytů a domů na Slovensku prudce rostly v období realitního boomu, svého maxima dosáhly v roce 2008. Následně začaly klesat a v průběhu šesti let bydlení zlevnilo o zhruba 22 procent.

Financování nákupu bytů či domů na Slovensku podle ekonomů podporují i přetrvávající nízké úrokové sazby na bankovní úvěry. V prvním letošním pololetí se v zemi začalo stavět o téměř 30 procent bytů více než ve stejném období minulého roku. V počtu obydlených bytů je Slovensko v přepočtu na obyvatele mezi posledními v žebříčku evropských zemí.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK