Státy G20 slíbily podporu růstu, shodly se ohledně krácení daní

16.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Antalya (Turecko) 16. listopadu (ČTK) - Země skupiny G20 jsou v situaci pokračujícího nevyváženého vývoje světové ekonomiky odhodlány podpořit hospodářský růst. Stojí to podle agentury Reuters v závěrečném komuniké ze summitu 20 velkých světových ekonomik, který dnes končí v Turecku.

Skupina G20, která zahrnuje USA, Čínu či Brazílii, v něm potvrdila závazek zvýšit společný hrubý domácí produkt do roku 2018 o další dvě procenta, a to i přesto, že růst zůstává nestejnoměrný a slabší, než se po celém světě čekalo.

Šéfové států a vlád zemí G20 také definitivně přijali plán pro boj proti daňovým únikům ze strany nadnárodních firem, citovala z komuniké agentura AFP. Plán vypracovala Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) a G20 vybídla další rozvíjející se ekonomiky, aby se k hnutí připojily.

Lídři G20 v závěru dvoudenního summmitu také oznámili, že budou \"pečlivě kalibrovat\" a \"jasně sdělovat\" rozhodnutí v měnové politice. Dotkli se tak nervozity na finančních trzích, které kvůli předpokládanému zvýšení úrokových sazeb v USA zaznamenaly v tomto roce výraznou nestálost.

Summit zemí G20, které vytvářejí zhruba 85 procent světového hrubého domácího produktu, se konal ve stínu pátečních teroristických útoků v Paříži, které si vyžádaly nejméně 129 obětí. Otázka boje proti terorismu dominovala řadě schůzek a lídři G20 se jí samostatně věnovali v druhém závěrečném komuniké.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK