Zaměstnanci pošty dostanou v příštím roce přidáno 400 milionů Kč

20.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. listopadu (ČTK) - Vedení České pošty se dnes dohodlo s odbory na zvýšení mezd v příštím roce od dubna v průměru o 5,6 procenta. To představuje navýšení celkem o 400 milionů korun. ČTK to řekli zástupci pošty i odborů. Loni byla průměrná mzda na poště 21.523 Kč měsíčně.

\"Jsem rád, že došlo k dohodě, a to především kvůli zaměstnancům České pošty,\" uvedl generální ředitel České pošty Martin Elkán. Pošta podle něj reflektuje situaci na trhu a zvyšuje svým zaměstnancům tarifní mzdy, aby byla i nadále konkurenceschopná a mohla poskytovat svým zákazníkům služby na požadovaném standardu.

S návrhem vedení podniku souhlasilo šest z osmi odborových organizací, včetně největšího Podnikového koordinačního odborového výboru. Podle jeho předsedy Karla Koukala dostanou pošťáci ještě za letošní rok navíc ještě 90 milionů korun a mimořádnou odměnu generálního ředitele za vánoční provoz ve výši 40 milionů Kč.

Stěžejní profese, u kterých je vysoká fluktuace, jako jsou doručovatelé, řidiči, vedoucí malých poboček nebo pracovníci přepážek, dostanou v příštím roce podle Koukala přidáno až téměř sedm procent.

Pošta zaměstnává zhruba 32.000 lidí. Mzdy se na poště zvyšovaly letos v dubnu o 3,85 procenta. Loni uzavřená kolektivní smlouva na příští čtyři roky zároveň zajišťuje i některé dosavadní výhody, jako jsou kratší týdenní pracovní doba a delší dovolená. Na osobní náklady pošta v loňském roce vynaložila kolem 12 miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK