Americký dolar posiluje, ke koši měn stoupl nejvýše za osm měsíců

27.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 27. listopadu (ČTK) - Americký dolar dnes posiluje a ke koši předních světových měn stoupl nejvýše za osm měsíců. Mohou za to spekulace, že by švýcarská centrální banka mohla následovat Evropskou centrální banku (ECB) a dále snížit depozitní sazby.

Kolem 17:30 SEČ euro vůči dolaru oslabilo o 0,1 procenta na 1,0594 USD, k jenu však mírně stouplo o 0,05 procenta na 130,16 JPY. Dolar vůči jenu posílil o 0,2 procenta na 122,86 JPY. Ke koši šesti předních světových měn dolar stoupl až na 100,2 bodu, a přiblížil se tak svému ročnímu maximu 100,39 bodu.

Euro je pod tlakem celý týden v očekávání, že ECB dále uvolní svoji měnovou politiku, aby podpořila ekonomiku eurozóny.

Na rozdíl od eurozóny a Švýcarska se mají Spojené státy vydat opačným směrem. Většina analytiků očekává, že centrální banka USA (Fed) naopak příští měsíc zvýší úrokové sazby. Uskutečnit by se tak mělo dva týdny poté, co by ECB měla přijít s dalším uvolněním měnové politiky.

Obchodníci spekulují, že švýcarská centrální banka podnikne příští týden více akcí, aby zabránila růstu franku k euru. Podle některých možná banka již dnes intervenovala na trhu, napsala agentura Reuters.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK