Nizozemský výrobce čipů dokončil převzetí americké Freescale

07.12.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Eindhoven (Nizozemsko) 7. prosince (ČTK) - Nizozemský výrobce čipů NXP Semiconductors dnes dokončil převzetí svého amerického konkurenta Freescale Semiconductor, za něhož zaplatil téměř 12 miliard dolarů (299 miliard Kč). Informovala o tom agentura Reuters. Transakcí vzniká světová jednička v automobilové elektronice.

Po akvizici se budou výnosy NXP z prodeje čipů pro automobilový průmysl pohybovat kolem 40 procent celkových tržeb. Ochabující poptávka po čipech v sektoru počítačů a telekomunikací vedla k vlně fúzí, motivované snahou výrobců polovodičů rozšířit záběr na kdysi opomíjená odvětví.

NXP dnes uvedla, že po akvizici by jí měly tržby růst o polovinu rychleji než celý trh automobilových čipů, to znamená tempem 8-9 procent ročně.

Sloučená skupina, jejíž roční tržby by se měly pohybovat kolem deseti miliard dolarů, bude osmým největším výrobcem čipů na světě. NXP byla divizí nizozemského výrobce elektroniky Philips, v samostatný podnik se změnila v roce 2006. Společnost Freescale byla v minulosti součástí amerického výrobce mobilních telefonů Motorola.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK