Nekonečný boj Švýcarska s ECB

09.12.2015 | , Finance.cz
INVESTICE


Americká finanční krize a následná dluhová krize eurozóny, kdy se 2krát zachraňovalo Řecko před krachem a eurozóna bojovala o přežití, byly pro švýcarský frank tvrdým oříškem. Výsledkem je 34procentní posílení franku proti euru za 8 let. Švýcarská centrální banka (SNB) se snažila zvrátit tento osud několikrát. Avšak neúspěšně.

Nejdřív v roce 2011, když už byla úroková sazba na nule, zafixovala maximální hodnotu franku proti euru na úrovni 1,20. To ji stálo nemalé peníze a její zahraniční rezervy se díky intervencím na měnových trzích zdvojnásobily. V lednu letošního roku banka tento boj vzdala. Podle náznaků, které poskytl Mario Draghi správně odhadla, že Evropská centrální banka (ECB) plánuje zahájit program kvantitativního uvolňování (QE), jehož výsledkem bude další oslabení eura. Usoudila, že v boji s ECB je tím slabším hráčem a v případě spuštění programu QE nedokáže udržet kurz EUR/CHF nad 1,20, aniž by neohrozila finanční stabilitu země.

Graf: CHF dlouhodobě posiluje proti euru

20151209_graf_1

Graf: Vývoj zahraničních rezerv švýcarské centrální banky (SNB)

20151209_graf_2

Hlavní úroková sazba, která odpovídá české repo sazbě je ve Švýcarsku nižší, než v eurozóně. Zatímco v eurozóně je základní úroková sazba na nezměněné úrovni 0,05 procenta od září 2014, SNB loni v prosinci radikálně snížila základní úrokovou sazbu, a to z 0 na mínus 0,75 procenta. Důvodem byla ochrana franku před nadměrným posílením, které mělo vyvolat očekávané oznámení zahájení programu nákupu státních dluhopisů (QE) v eurozóně. Program QE byl následně spuštěn v březnu 2015. Pro srovnání před finanční krizí byla úroková sazba ve Švýcarsku na úrovni 2,75 procenta.

SNB aktuálně praví, že může snížit základní úrokovou sazbu na mínus 1,25 procenta. A to vše jen proto, aby zabránila nadměrnému posilování franku, které zintenzivňuje ECB svojí expanzivní měnovou politikou. Program QE byl ve čtvrtek 3. prosince prodloužen o 6 měsíců do března 2017. Banky, které musí platit švýcarské centrální bance úroky za to, že si u ní přes noc ukládají nadbytečné peníze, začaly preferovat držení hotovosti před bankovními úložkami, protože je nic nestojí. S aktuální monetární politikou SNB nesouhlasí a bouří se proti dalšímu snižování úrokových sazeb. V zemi roste hotovost, kterou není kam bezplatně uložit. Nejbližší zasedání centrální banky (SNB) je 10. prosince.

Silný frank (CHF), symbol bezpečného přístavu, znevýhodňuje (zdražuje) export do zemí eurozóny, hlavní obchodní partner, a následně oslabuje ekonomický růst (viz. graf HDP). Navíc působí proti růstu inflace, která se drží pod nulou od roku 2011 s výjimkou několika měsíců v letech 2013 a 2014, kdy se podívala na chvíli k plusovým číslům.

Letos se inflace propadla na historická minima mínus 1,4 procenta v meziročním srovnání poté, co SNB zrušila fixaci kurzu EUR/CHF. Tyto výsledky ubírají centrální bance na kredibilitě, protože není schopna naplnit svůj jediný cíl, kterým je pozvolný růst cenové hladiny 2procentním tempem.

Graf: Vývoj inflace ve Švýcarsku

20151209_graf_3

Z grafu níže lze také vidět, že poté co SNB ukončila fixaci měnového kurzu EUR/CHF, byl negativně zasažen ekonomický růst. HDP se v první čtvrtletí letošního roku v mezikvartálním srovnání propadl do negativního teritoria a v třetím kvartále zůstal na nule.

Graf: Vývoj HDP Švýcarska

20151209_graf_4

Alespoň jednu dobrou zprávu má pro frank americká centrální banka (Fed). Ta se podle vyjádření její šéfky, jakožto i ostatních členů bankovní rady chystá na první zvýšení úrokové sazby po 10 letech. Americká centrální banka bude o tomto kroku hlasovat na svém nejbližším zasedání 16. prosince. Díky očekávanému zvýšení sazeb v USA, posiluje americký dolar (USD). Proti švýcarskému franku (USD/CHF) se vyšplhal na 7měsíční maxima a aktuálně se obchoduje u úrovní, kde byl na začátku letošního roku, když se SNB rozhodla zrušit fixaci maximálního kurzu franku proti euru na hodnotě 1,20.

BOSSA
Autorka příspěvku je analytičkou společnosti Bossa.

BOSSA – Makléřský dům banky ochrany životního prostředí, působí na polském kapitálovém trhu od roku 1995, řadí se tak mezi nejdéle působících brokery v Polsku.

Autor článku

Michala Moravcová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE