Sněmovna přes odpor Senátu prosadila uzákonění registru dlužníků

09.12.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. prosince (ČTK) - Sněmovna přes odpor Senátu prosadila uzákonění pravidel pro registr dlužníků. Schválila jej dnes v rámci vládní novely, která má zpřísnit podmínky předváděcích prodejních akcí a umožnit mimosoudní řešení spotřebitelských sporů. Novelu nyní dostane k posouzení prezident.

Registr má sloužit úvěrovým firmám k posouzení spolehlivosti a platební morálky případných klientů. Senátorům na registru vadilo zejména to, že by v něm údaje o spotřebitelích mohly být vedeny bez jejich souhlasu, a tedy v rozporu s Listinou základních práv a svobod. S námitkami Senátu se ztotožnil i ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). Podle senátora ČSSD Jana Hajdy by schválení navrhované úpravy navíc legalizovalo stávající registry dlužníků, v nichž data byla shromážděna neoprávněně.

Toto tvrzení zpochybnil poslanec ANO Radek Vondráček, podle něhož podobné registry existují více než 15 let v souladu s obecnou právní úpravou. Podle Vondráčka registry chrání spotřebitele před jimi samotnými, před jejich větším zadlužením. Sněmovní verze byla poslanci připravena kvalitně a poctivě, zdůrazňoval.

Novela kromě pravidel pro registry dlužníků stanoví, že na letácích předváděcích prodejních akcí budou muset být i ceny nabízeného zboží. Pořadatelé by nesměli přímo při těchto akcích a ve lhůtě dalších sedmi dní přijímat od kupujících žádné peníze. Díky ceně na letáku by si lidé mohli předem zjistit, nakolik je nabídka výhodná. Rovněž lhůta pro zákaz přijímání peněz má kupující ochránit před praktikami takzvaných šmejdů. Na těchto akcích by navíc mohla Česká obchodní inspekce (ČOI) legálně bez souhlasu pořadatele pořizovat záznam a používat jej jako důkazní materiál.

Pravomoc řešit mimosoudně spotřebitelské spory by dostala ČOI a také nestátní organizace, které by vybíralo a na něž by dohlíželo ministerstvo průmyslu a obchodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK