ÚOHS: Středočeský kraj má zaplatit čtvrtmilionovou pokutu

11.12.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 11. prosince (ČTK) - Středočeský kraj musí zaplatit čtvrtmilionovou pokutu za chybný výběr strategického partnera na využití území v bývalém výcvikovém prostoru Mladá v Milovicích na Nymbursku. Původně měl zaplatit milion korun, předseda ÚOHS Petr Rafaj ale pokutu snížil. Vyplývá to z webu ÚOHS.

Firmy, které se do výběrového řízení hlásily, měly také povinnost demolovat některé stavby. To je jeden z důvodů, proč měl být podle ÚOHS vypsán tendr podle zákona o veřejných zakázkách.

Kraj se naopak hájil tím, že součástí smlouvy s vybranou firmou není úplatné poskytnutí dodávek nebo služeb či úplatné provedení stavebních prací. Tuto argumentaci ale ÚOHS neuznal. Rafaj potvrdil větší část rozhodnutí svých podřízených kromě pokuty. Přihlédl k tomu, že od letošního roku mohou být ukládány jen sankce za tendry z posledních pěti let, zakázka kraje byla přitom z konce roku 2010.

\"K vydání rozhodnutí dochází až téměř po pěti letech od spáchání správního deliktu, kdy tímto výrazně klesá společenský zájem na uložení poměrně výrazné pokuty,\" uvedl v rozhodnutí Rafaj.

V bývalém vojenském výcvikovém prostoru Mladá v Milovicích na Nymbursku v dubnu skončila další fáze demolic hangárů a zchátralých panelových domů, které tam zůstaly po odchodu okupačních sovětských vojsk v roce 1991. Na pozemcích má vzniknout investiční zóna.

Bývalý vojenský prostor v Milovicích je největším brownfieldem v Česku, bourání začalo vloni v únoru. Demolice se týkají více než 300 budov, náklady na jejich likvidaci se na začátku prací odhadovaly na 160 milionů korun.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK