SÚJB prodloužil povolení na provoz 1. bloku Dukovan do 31. března

18.12.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dukovany (Třebíčsko) 18. prosince (ČTK) - Firma ČEZ může provozovat první blok Dukovan až do konce března. Desetileté povolení mělo u tohoto jaderného bloku původně končit 31. prosince. Do té doby měla energetická společnost získat novou licenci, což se jí ale nepodařilo. Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB) jí nyní prodloužil povolení o tři měsíce. Informaci z elektrárny dnes na dotaz ČTK potvrdila předsedkyně SÚJB Dana Drábová.

\"Vydali jsme prodloužení platnosti stávajícího povolení do 31. března 2016,\" uvedla Drábová. Do té doby by firma ČEZ měla mít vyřízeny potřebné náležitosti, aby jí státní úřad mohl pro první dukovanský blok vydat nové povolení k provozu. Podle Drábové ale jde o procesní záležitost, která nemá nic společného se schopností dukovanských bloků dodávat elektřinu.

O přerušení správního řízení pro vydání nového povolení k provozu prvního bloku Dukovan požádala firma ČEZ 9. prosince s odůvodněním, že potřebuje víc času na rozšířené kontroly svarů v tomto bloku a na zpracování jejich výsledků do průkazné dokumentace. Zároveň požádala SÚJB o prodloužení dosavadního povolení. Mluvčí elektrárny Jiří Bezděk ČTK řekl, že kladné rozhodnutí úřadu bylo doručeno dnes.

Kontroly svarů provádějí odborníci u tří jaderných bloků Dukovan, protože při prověrce dokumentace byly nalezeny jejich nekvalitní rentgenové snímky. Od 19. září kvůli tomu v elektrárně funguje jen jeden ze čtyř bloků.

vst dr

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK