ČSÚ oznámí listopadové výsledky průmyslu, stavebnictví a obchodu

08.01.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. ledna (ČTK) - Český statistický úřad dnes zveřejní výsledky českého průmyslu, stavebnictví a zahraničního obchodu za loňský listopad. V říjnu se meziroční tempo růstu průmyslu zrychlilo, zatímco stavebnictví se poprvé v roce 2015 dostalo do červených čísel. Říjnová bilance zahraničního obchodu skončila přebytkem 13,3 miliardy korun.

Český průmysl v říjnu zrychlil meziroční růst na 3,8 procenta. Hlavního tahouna podle statistiků opět představoval automobilový průmysl. Ve srovnání se zářím byla říjnová průmyslová výroba po vyloučení sezonních vlivů vyšší o 1,5 procenta.

Stavební produkce zaznamenala v říjnu meziroční pokles o 1,3 procenta. Jednalo se o první záporný výsledek českého stavebnictví v roce 2015. Dařilo se zejména inženýrskému stavitelství, naopak pozemní stavitelství zaznamenalo meziroční pokles o téměř šest procent.

Bilance zahraničního obchodu České republiky skončila v říjnu přebytkem 13,3 miliardy. To bylo o 1,2 miliardy více než ve stejném měsíci roku 2014. Export v národním pojetí v říjnu stoupl meziročně o 4,1 procenta, dovoz o 3,9 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK