Zlotý i polské dluhopisy po sníženi ratingu oživily z minim

18.01.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 18. ledna (ČTK) - Polský zlotý dnes po pátečním překvapivém zhoršení polského ratingu oživil ze čtyřletého minima a většinu ztrát smazaly i ceny polských státních dluhopisů. Akcie polských bank nadále výrazně oslabovaly a srážely je zejména obavy investorů z nákladů uvažovaného plánu na převod statisíců hypoték ze švýcarských franků na zloté.

Agentura Standard & Poor\'s (S&P) v pátek z politických důvodů snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti Polska o jeden stupeň na BBB+ z dosavadní známky A- a novému hodnocení přisoudila negativní výhled. Rozhodnutí zdůvodnila legislativními změnami v justici a médiích, které od nástupu k moci učinila nová polská konzervativní vláda.

Polské ministerstvo financí již v pátek označilo krok S&P za nepochopitelný a politicky motivovaný. Kritizovali jej i někteří polští ekonomové a bývalý polský premiér Donald Tusk, který nyní předsedá Evropské radě, rozhodnutí charakterizoval jako \"přehnané a nespravedlivé\". Člen měnového výboru Polské národní banky Adam Glapiński uvedl, že krok S&P byl odrazem \"určitého nedostatku informací\".

Kurz zlotého v pátek po oznámení S&P sestoupil na čtyřleté minimum 4,494 PLN za euro. Dnes ale polská měna posílila o 0,3 procenta na 4,46 PLN.

Půdu pod nohama získaly po počátečním propadu i polské vládní dluhopisy. Výnos desetiletých obligací dopoledne vystoupil až o 0,4 procentního bodu na 3,37 procenta a dostal se nad výnos obdobných cenných papírů Maďarska, jehož úvěrový rating je přitom na rozdíl od Polska v neinvestiční kategorii. Odpoledne ale výnos polských dluhopisů společně s oživením jejich cen klesl na 3,14 procenta.

Analytici banky UniCredit podle agentury Reuters uvedli, že velcí držitelé státních dluhopisů jsou citliví na politické aspekty a kroky ratingových agentur. Navíc na globálních trzích od počátku roku vládne silná nervozita, kterou způsobují obavy o Čínu, propad akcií v Asii a sestup cen ropy na mnohaletá minima.

Index varšavské burzy WIG20 klesl o 3,2 procenta. Druhý den za sebou prudce ztrácely akcie bank poté, co prezident Andrzej Duda předložil nový plán na převod devizových hypoték na domácí měnu se zatím nejasnými dopady na domácí banky. Výrazné ztráty ale zaznamenávala i většina burz ve střední Evropě - hlavní index pražské burzy oslabil o 1,5 procenta a budapešťská burza ztratila tři procenta.

\"I nadále považujeme polskou ekonomiku v základě za silnou a ačkoli souhlasíme s tím, že právní a institucionální rámec může být zdrojem obav, domníváme se, že jejich dopad na ekonomiku je víceméně dlouhodobější otázka,\" citovala agentura AP analytiky Danske Bank.

Polsko je jedinou ekonomikou Evropské unie, která v posledních dvou desetiletích nepřetržitě rostla a růst si zachovala i za poslední světové finanční krize a ekonomické recese let 2008 až 2009. V loňském třetím čtvrtletí rostla polská ekonomika meziročním tempem 3,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK