Akcie ve světě zpevňují, k růstu pomáhají data o HDP v Číně

19.01.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/Šanghaj 19. ledna (ČTK) - Čínské akcie dnes výrazně zpevnily a vzhůru se vydaly také akciové trhy jinde ve světě. Investoři tak reagují na data o vývoji hrubého domácího produktu (HDP) v Číně. Růst druhé největší ekonomiky světa sice mírně zpomalil, výsledek je ale v souladu s očekáváním. K příznivé náladě na burzách pak přispělo očekávání, že čínská vláda zavede nová podpůrná opatření, aby zajistila, že hospodářství bude zpomalovat pozvolna.

Hlavní index čínských CSI300, který zahrnuje největší firmy na burzách v Šanghaji a Šen-čenu, zpevnil o 2,95 procenta na 3223,13 bodu. Po sérii masivních propadů od začátku tohoto roku ale indikátor nadále ztrácí kolem 15 procent.

Čínská ekonomika za loňský rok vykázala růst o 6,9 procenta, což je nejpomalejší tempo za posledních 25 let. Ve čtvrtém čtvrtletí pak meziroční růst zpomalil na 6,8 procenta, což je nejpomalejší tempo růstu za posledních šest let.

Vláda v Pekingu se snaží utlumit rozsáhlou výrobní základnu a zaměřuje se na podporu sektoru služeb. To s sebou podle analytiků zřejmě přinese i další zvolnění tempa růstu na udržitelnější úrovně.

Vzhůru se vydaly také akciové trhy v Evropě. Panevropský index FTSEurofirst 300, který se v pondělí propadl na nejnižší úroveň za posledních 13 měsíců, dnes po poledni přidával asi 2,3 procenta a nacházel se v blízkosti 1322 bodů.

Trh táhnou vzhůru především akcie těžařských a energetických firem. V reakci na statistiku z Číny se zvyšují ceny ropy a některých kovů, které se využívají v průmyslové výrobě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK