Ceny bytů a domů na Slovensku stouply na téměř tříleté maximum

02.02.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 2. února (zpravodaj ČTK) - Ceny bytů a obytných domů na Slovensku pokračovaly v posledním čtvrtletí loňska v růstu a dosáhly téměř tříletého maxima. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila slovenská centrální banka (NBS).

Metr čtvereční v bytech a domech stál ve sledovaném období v průměru 1232 eur (33.260 Kč), což bylo nejvíce od prvního čtvrtletí roku 2013. V meziročním srovnání bydlení na Slovensku zdražilo o 1,1 procenta.

Ceny realit táhly byty, které byly v posledním čtvrtletí loňska nejdražší od začátku roku 2009. Byty zdražily šestým čtvrtletím v řadě. Naopak domy zlevnily o 2,7 procenta.

\"Zájemci o první bydlení jsou zejména mezi mladými rodinami (případně mezi mladými jednotlivci) a tyto skupiny v posledních letech upřednostňují spíše bydlení v cenově dostupném menším městském bytě před cenově srovnatelným domem v bližším okolí města. Ve prospěch výraznější poptávky po bydlení mladších věkových skupin ve městě oproti venkovu hovoří i bohatší infrastruktura,\" uvedli analytici NBS, kteří výraznější růst cen bydlení v zemi v nejbližším období neočekávají.

Ceny bytů a domů na Slovensku v minulosti prudce rostly v období realitního boomu. Ve srovnání se svým maximem z roku 2008 je bydlení v současnosti o pětinu levnější.

Financování nákupu bytů či domů na Slovensku podle ekonomů podporují i přetrvávající nízké úrokové sazby na bankovní úvěry. V počtu bytů Slovensko po přepočtu na obyvatele zaostává za průměrem EU.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK