Rusko již brzy schválí privatizační plán na letošní rok

05.02.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 5. února (ČTK) - Rusko by mělo v nejbližších dnech schválit seznam firem určených pro privatizaci v letošním roce. Oznámil to dnes ruský ministr hospodářství Alexej Uljukajev. Již dříve označil za hlavní kandidáty pro privatizaci v letošním roce ropné firmy Rosněfť a Bašněfť a producenta diamantů Alrosa.

Na počátku tohoto týdne prezident Vladimir Putin oznámil, že Rusko plánuje privatizaci podílů ve státních firmách. K privatizaci země pozvala i zahraniční firmy.

Privatizace je jednou z možností, jak by vláda mohla vyrovnat výpadek rozpočtových příjmů způsobený citelným poklesem cen ropy. Podle analytiků by v případě úspěchu mohlo Rusko z privatizace získat 500 až 800 miliard rublů (157 až 251 miliard Kč). Tím pádem by země asi nemusela přistoupit k dalším rozpočtovým škrtům.

Vláda podle zdrojů agentury Reuters zvažuje v letošním roce i snížení podílu v lodní přepravní firmě Sovkomflot a státní bance VTB. Některé podíly by mohly být prodány na moskevské akciové burze. Putin také uvedl, že podíly ve státních firmách by se neměly prodávat za nízkou cenu a vláda by si měla udržet kontrolu ve strategických firmách.

S akciemi Alrosy, Rosněfti a Bašněfti se již obchoduje na akciové burze. Jejich prodej tak bude snazší, řekl podle agentury TASS Uljukajev. Tržní hodnota státních podílů ve firmách Bašněfť a Alrosa nyní dosahuje asi 600 miliard rublů. Hodnota 19,5 procenta akcií v Rosněfti, které by vláda mohla prodat, se pohybuje kolem 500 miliard rublů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK