Akcie na pražské burze během týdne oslabily o 1,8 procenta

05.02.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. února (ČTK) - Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu po předchozím růstu opět oslabily. Index PX klesl o 1,8 procenta na 904,8 bodu. Vyplývá to z informací burzy. Domácí trh následoval klesající zahraniční indexy. V Praze oslabovaly především akcie O2 a ČEZ.

Nejvíce klesající akcií uplynulého týdne byla O2, která ztratila 4,9 procenta na 243 Kč. Během týdne O2 CR oznámila zvýšení počtu vlastních zaměstnanců call centra, protože přestane pro tyto zaměstnance využívat externí agentury. Rovněž navýší počet zaměstnanců v segmentu IT. Naopak nejvíce rostoucí akcií týdne byla Fortuna. Ta bez kurzotvorné informace posílila o 15,5 procenta na 97 korun.

\"Výsledková sezóna výrazně ovlivňuje ceny akcií vybraných společností v obou směrech. Například páteční zveřejnění výsledků Linked-in znamenalo propad akcií o více než 40 procent,\" uvedl analytik J&T Banky Milan Vaníček. Ropa v průběhu týdne propadla krátce zpět pod 30 USD za barel (WTI) kvůli pokračujícímu nepříznivému vývoji. Následné spekulace o možné diskusi o snížení produkce i v zemích mimo OPEC podpořily cenu zpět k 33 USD.

Příští týden bude relativně chudý na významnější události. Investoři se opětovně zaměří na vývoj cen ropy a na průběžná makroekonomická data. Své výsledky za loňský rok by měla zveřejnit Komerční banka, kde bude investory především zajímat výše navržené dividendy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK