V Jaderné elektrárně Dukovany od rána funguje pouze jeden blok

06.02.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dukovany (Třebíčsko) 6. února (ČTK) - V Jaderné elektrárně Dukovany je od dnešního rána v provozu pouze jeden ze čtyř výrobních bloků. ČTK to řekl mluvčí elektrárny Jiří Bezděk. Energetici zahájili už v pátek večer odstávku čtvrtého bloku. K tomu se protáhlo zprovozňování prvního a druhého bloku, které jsou odstaveny kvůli kontrolám Státního útvaru pro jadernou bezpečnost (SÚJB). Odstávka čtvrtého bloku kvůli kontrole a výměně paliva potrvá asi dva měsíce. První dva bloky budou zprovozněny zřejmě příští týden. Dukovany při plném provozu pokrývají pětinu spotřeby elektřiny v Česku. Teď jejich vlastník ČEZ přichází o miliardy korun.

Čtvrtý blok se zastaví na 63 dnů. Kromě výměny části jaderného paliva za čerstvé se v něm budou kontrolovat svary. Právě svary hrály hlavní roli při předchozích neplánovaných odstávkách. \"Plánovaná odstávka čtvrtého bloku začala včera (v pátek) v poledne snižováním výkonu. Během odpoledne jsme odpojovali turbíny a snižovali výkon reaktoru. Aktuálně dochází k vytvoření odstavné koncentrace a vychlazování bloku,\" uvedl Bezděk.

Dukovanská elektrárna měla tři ze čtyř bloků mimo provoz již loni od 19. září do 28. prosince. Problémy začaly, když zde SÚJB prověřoval dokomentaci a nalezl zde nekvalitní rentgenové snímky svarů. Blok číslo dvě proto energetici neplánovaně zastavili v noci na 18. září a o den později zůstal stát i třetí blok. K tomu se protáhla plánovaná odstávka bloku jedna.

Ztráty z neplánových odstávek podle lednového vyjádření Ladislava Štěpánka, ředitele výrobní divize firmy ČEZ, která Dukovany provozuje, odhaduje společnost na jednotky miliard Kč. Kvůli potížím se snímky svarů byla podle něj podána dvě trestní oznámení, jedno podal ČEZ, druhé SÚJB.

Dukovanská elektrárna je v provozu tři desetiletí. Má instalovaný výkon 2040 megawattů a při plném provozu pokrývá pětinu celkové spotřeby elektřiny v České republice.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK