Stavba silnice 35 z Turnova na Jičín začne nejdřív v roce 2027

18.02.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Rovensko pod Troskami (Semilsko) 18. února (ČTK) - Nová silnice 35 z Turnova přes Rovensko pod Troskami do Jičína se nezačne stavět dřív než v roce 2027. Na jednání o přeložce to dnes v Rovensku řekl ředitel libereckého závodu Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Josef Jeníček. Jasno zatím není ani o trase, kudy by silnice měla vést. I když byla vybrána severní varianta, možností je víc. Zejména Rovensko žádá, aby se posouzení vlivu na životní prostředí (EIA) zpracovalo pro víc než jednu variantu. Kudy silnice povede, by mělo být jasné do tří let.

Nová silnice I/35 nebo také S5 by měla v budoucnu zlepšit a zrychlit spojení z Libereckého do sousedního Královéhradeckého a dále do Pardubického a Jihomoravského kraje a odvést tranzitní dopravu mimo obce. Trasy byly původně tři, vybrána byla takzvaná severní, která z velké části kopíruje současnou silnici.

Původně se uvažovalo o stavbě s parametry dálnice, k tomu ale není vzhledem k hustotě dopravy důvod. \"Dnes se posuzují dvě varianty - čtyřpruhové uspořádání od Turnova k odbočce na Semily a zbytek třípruhové uspořádání, druhá varianta je čistě třípruhová,\" vysvětlil Jeníček. Křižování s jinými komunikacemi doporučuje ŘSD mimoúrovňové s ohledem na bezpečnost a plynulost provozu.

Rovensku se však plánovaná trasa silnice nelíbí. \"Nejsme proti nové komunikaci, chceme najít řešení, ale chceme také ochránit sebe a naše obyvatele a umožnit rozvoj města,\" řekla na jednání starostka Jiřina Bláhová (ODS). Upozornila, že navrhovaná trasa připraví Rovensko o jediný vhodný prostor pro novou výstavbu. Chce proto, aby přednost dostala varianta, která vede severněji. \"Je to varianta lesním komplexem u Holenic. Osobně si myslím, že by se měla prověřit v rámci EIA, protože pokud se neprověří, tak bude dlouhodobě používána jako nástroj proti té silnici, a to by byla škoda,\" řekl ČTK hejtman Martin Půta.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK