MPO: Vedení OKD vzalo zpět informaci o tom, kolik propustí lidí

22.02.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. února (ČTK) - Vedení těžební společnosti OKD vzalo zpět informaci o tom, kolik do budoucna propustí lidí. V dnešní tiskové zprávě to uvedlo ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO). Nové číslo má firma oznámit do měsíce. Výkonný ředitel OKD Dale Ekmark na začátku února uvedl, že společnost chce do tří let propustit polovinu zaměstnanců. V OKD a dodavatelských firmách podle dřívějších vyjádření nyní pracuje zhruba 10.000 až 12.000 lidí.

Majitelem OKD je firma New World Resources (NWR). MPO uvedlo, že předseda představenstva NWR Gareth Penny se dnes v Praze setkal s ministrem průmyslu Janem Mládkem a ministryní práce a sociálních věcí Michaelou Marksovou (oba ČSSD). \"O schůzku s nimi požádalo vedení NWR/OKD, aby ministry vlády ČR informovalo o připravovaném restrukturalizačním plánu,\" uvedlo MPO. Penny podle ministerstva na jednání uvedl, že vedení společnosti má do měsíce oznámit, kolik propustí lidí.

Česká vláda již dříve prohlásila, že je připravena se podílet na řešení sociální situace v regionu, která nastane propouštěním v jediné těžařské společnosti v Česku zabývající se dobýváním černého uhlí, jehož ceny na světových trzích zaznamenaly obrovský propad. Ministr Mládek dnes uvedl, že vládní opatření ve prospěch propuštěných horníků ale v žádném případě nelze interpretovat jako ochotu poskytnout veřejnou podporu OKD.

\"Vláda několikrát řekla, že nedá ani korunu akcionářům, ani věřitelům, ani firmě, a na tomto stanovisku se nic nezměnilo,\" uvedl dnes Mládek. Z hlediska ministerstva průmyslu i práce je podle MPO mimořádně důležité znát přesný harmonogram dalšího postupu restrukturalizace firmy tak, aby se na ni oba resorty a jejich organizace mohly včas připravit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK