ČT plánuje vytvořit redakci zaměřenou na vědu

02.03.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. března (ČTK) - Česká televize plánuje vytvořit redakci zaměřenou na zpravodajství ze světa vědy. Na dnešním jednání Rady České televize to řekl ředitel zpravodajství ČT Zdeněk Šámal. Do ní by měli přejít redaktoři z jiných redakcí, kteří se vědě dlouhodobě věnují. Cílem nové redakce je posílení vědeckých témat ve stávajících pořadech včetně zpravodajských relací. Nová redakce doplní dosavadní rozdělení zpravodajství na domácí, kulturní, ekonomickou a zahraniční redakci.

\"K této úvaze nás vedlo jednak to, že vidíme velký potenciál v týmu okolo pořadu Hyde Park Civilizace a přesvědčení, že z masových médií se vědě nikdo nevěnuje,\" uvedl Šámal. Kdy by mohla nová redakce začít fungovat, zatím není jasné, doplnila mluvčí televize Alžběta Plívová.

Kromě založení týmu zaměřenému na vědu diskutovali radní o možnosti návratu komentátorů na obrazovku České televize. Zastáncem tohoto názoru byl především radní Luboš Beniak. Podle něho veřejnoprávní televize v této oblasti zaostává za jinými médii, které týmy vlastních komentátorů budují.

Podle ředitele České televize Petra Dvořáka mají ostatní média jednodušší pozici v tom, že si mohou svůj vlastní názor dovolit a nejsou vázaný podobnými normami, jako je kodex České televize. Vhodnější než zaměstnávání vlastních komentátorů je podle Dvořáka zvaní externích komentátorů do studia ke konkrétním tématům.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK