Konkurz na někdejší novoborský Crystalex se blíží k závěru

04.03.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Nový Bor (Českolipsko) 4. března (ČTK) - Konkurz na někdejší novoborský Crystalex ze sklářské skupiny Bohemia Crystalex Trading (BCT) se po sedmi letech blíží k závěru. Prodej majetku původní zkrachovalé společnosti vynesl bezmála 600 milionů korun, věřitelé ale žádali zhruba osmkrát víc. Přes 40 procent výtěžku získal největší věřitel, kterým byla Citibank Europe, pětinu představovaly pohledávky státu. Na ostatní věřitele zbylo po odečtení nákladů jen 15 milionů korun, žádali přitom 1,89 miliardy. Každý tak dostane pouhých 0,8 procenta své pohledávky, zjistila dnes ČTK z konečné zprávy zveřejněné v insolvenčním rejstříku.

V areálu zkrachovalé sklárny v Novém Boru už ale šest let úspěšně podniká nová společnost Crystalex CZ. Noví vlastníci koupili sklárny v Novém Boru a Karolince na Vsetínsku za 363 milionů korun. Dalších více než 400 milionů korun od té doby investovali nejen do obnovení výroby a technologií, ale i do modernizace areálů. Loni firma dosáhla rekordních tržeb 1,042 miliardy korun. ČTK o tom již dříve informoval ředitel společnosti Martin Kubát. Podnik dnes zaměstnává ve svých dvou závodech 850 lidí, před sedmi lety jich v Crystalexu pracoval zhruba dvojnásobek.

Skupina BCT byla ještě v roce 2008 největším výrobcem užitkového skla v Česku a zaměstnávala na 5000 lidí. Kvůli nedostatku provozního kapitálu ale zahájil soud v mateřské BCT a Sklárnách Kavalier Sázava, Crystalexu Nový Bor, Skle Bohemia Světlá nad Sázavou a Sklárnách Bohemia v Poděbradech 22. září 2008 insolvenční řízení. Podle analytiků nebyla příčinou pádu skupiny ekonomická krize, ale výrazně ho urychlila. Krach skláren zavinily podle ekonomů dlouhodobé problémy, zejména nevyřešené úvěry z konce 90. let.

Skupina dlužila bankám 2,9 miliardy Kč, největším věřitelem byla Citibank Europe, další miliardy ale dlužily sklárny dodavatelům. Všechny podniky včetně mateřské společnosti BCT skončily proto postupně v konkurzu. Na Crystalex ho soud prohlásil 12. března 2009. Prodej majetku skupiny už vynesl více než dvě miliardy korun, v Crystalexu a Sklárnách Kavalier však řízení zatím neskončilo, zkomplikovaly ho soudní spory. Všechny sklárny skupiny dnes podnikají s novými vlastníky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK