Stát vytipoval dalších 18 lokalit pro vznik průmyslových zón

08.03.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. března (ČTK) - Stát vytipoval dalších 18 lokalit, kde by v budoucnu mohly vyrůst nové průmyslové zóny. Celková rozloha těchto území je 3000 hektarů, realizace zón je plánována v letech 2017 až 2020. Zóny by měly přispět k řešení vysoké nezaměstnanosti v postižených regionech, k posílení konkurenceschopnosti a udržitelnému hospodářskému růstu, uvádí předkládací zpráva k materiálu z dílny ministerstva průmyslu a obchodu (MPO). Dokument ve středu projedná vláda.

Celkové náklady na podrobnější prověření vhodnosti lokalit pro výstavbu agentura CzechInvest odhaduje na maximálně 30 milionů Kč.

Stát od roku 1998 podpořil výstavbu průmyslových zón částkou 12 miliard korun v rámci Programu na podporu rozvoje průmyslových zón a Programu na podporu podnikatelských nemovitostí a infrastruktury. V rámci dotačních akcí byla podpořena výstavba 87 průmyslových zón, jejich rozšíření či rozšíření jiných zón.

\"Pokud bychom vzali v úvahu pilotní projekty výstavby průmyslových zón v letech 1994 až 1998, které nebyly součástí výše uvedených programů, představovala by celková rozloha průmyslových zón vybudovaných od roku 1994 do současnosti cca 4400 ha,\" uvádí zpráva.

Celkem bylo v Česku v průmyslových zónách, které podpořil stát, vytvořeno více než 80.000 nových pracovních míst. Nejvíc jich vzniklo v Moravskoslezském kraji (přes 20.000), v Plzeňském kraji (přes 15.000) a v Jihomoravském a Královéhradeckém kraji (shodně necelých 9000). Celkem bylo podle zprávy investory v průmyslových zónách vygenerováno více než 263 miliard korun obratu.

Nejvíce zón, které podpořil stát, bylo vybudováno v Ústeckém kraji, dále v Moravskoslezském a v Jihomoravském. V nejvyšší míře jsou zóny obsazeny investory v Plzeňském kraji (89 pct.), v Moravskoslezském a v Jihočeském kraji (shodně 87 pct.) a v Karlovarském kraji (85 pct.).

Vysoké procento obsazenosti zón svědčí podle MPO o zájmu investorů umisťovat své investice právě v Česku. Vysoká obsazenost ale může mít v blízké budoucnosti podle ministerstva negativní vliv na rozhodování investorů kvůli nedostatečné nabídce připravených ploch. \"To se již v několika případech prokázalo a může se plně projevit již v několika příštích letech,\" uvádí zpráva.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK