Bakalova firma CERCL dokončila odchod z NWR

09.03.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha/Amsterodam 9. března (ČTK) - Společnost CERCL Mining, která byla dosud většinovým akcionářem skupiny New World Resources (NWR), dokončila odchod z této společnosti a převedla na ni všechny své akcie NWR. NWR to uvedla v dnešní tiskové zprávě. CERCL patří z poloviny podnikateli Zdeňku Bakalovi, který tím z NWR definitivně odchází. NWR, která v Česku vlastní černouhelné doly OKD, tento plán oznámila už před dvěma týdny.

CERCL a přidružené firmy Asental a BXR převedly celý svůj podíl v NWR bezplatně na NWR Plc a tyto akcie zůstanou bez hlasovacích práv. NWR uvedla, že cílem snížení počtu akcionářů je usnadnění restrukturalizace ztrátové společnosti.

\"Splnili jsme všechny požadavky ke schválení, na které jsme ještě čekali. Transakci jsme tak mohli dokončit a akcie byly převedeny na NWR,\" řekl dnes ČTK poradce pro vztahy s investory NWR Radek Němeček.

Novým vlastníkem NWR se po odchodu CERCL stává skupina Ad Hoc Group (AHG), která sdružuje tři britské investiční společnosti a má v NWR 60 procent hlasovacích práv. AHG tvoří dlouhodobí investoři, kteří již investovali značné prostředky a dnes drží přibližně 65 procent celkových závazků NWR.

Spolu s Bakalou končí v NWR i jeho spolupracovníci Peter Kadas a Charles Harman. Oba již oznámili odstoupení z vedení všech firem NWR Group.

NWR loni prohloubila ztrátu na 223 milionů eur (zhruba šest miliard korun). V roce 2014 skončila ve ztrátě 21 milionů eur (kolem 567 milionů korun). Tržby firmě meziročně klesly o sedm procent na 630 milionů eur (zhruba 17 miliard Kč).

NWR se v posledních letech kvůli klesajícím cenám uhlí na světových trzích potýká s velkými problémy. Těžba je i přes zavádění úsporných opatření ztrátová. Situací v její dceřiné společnosti OKD se proto zabývá i česká vláda. Ministři průmyslu, práce a financí se shodli, že vláda počká, s jakými návrhy k útlumu těžby v OKD noví akcionáři NWR přijdou. Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) zopakoval, že vláda je připravena podílet se na pomoci propouštěným horníkům, neplánuje ale veřejnou podporu pro OKD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK