Zeman podepsal nová pravidla o posuzování shody výrobků

11.03.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. března (ČTK) - Prezident Miloš Zeman podepsal nový zákon o posuzování shody stanovených výrobků při jejich uvádění na trh. Norma upravuje požadavky na tyto výrobky a práva a povinnosti jejich prodejců. Zákon je podle ministerstva průmyslu technickým předpisem, na jehož základě bude vláda pomocí nařízení přejímat do českého právního řádu nové unijní směrnice.

Norma umožňuje vládě také stanovit nařízením výjimky ze zákona. Úřady by na jeho základě mohly bez posouzení shody povolit prodej a provoz výrobků, jejichž použití by bylo v zájmu bezpečnosti nebo by sloužily k experimentálním účelům.

Zákon se týká výbušnin, jednoduchých tlakových nádob, měřidel a výtahů. Vztahuje se také na elektrická zařízení, rádiová zařízení, tlaková zařízení, lodní výstroj, rekreační plavidla a osobní ochranné prostředky.

Za porušení zákona bude fyzickým osobám hrozit pokuta až 20 milionů korun, firmám až 50 milionů korun. Producenti budou muset zajistit, aby výrobky, na něž se zákon vztahuje, byly navrhovány a vyrobeny v souladu s požadavky v příslušném vládním nařízení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK