Ceny v průmyslu v únoru zrychlily pokles na čtyři procenta

16.03.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. března (ČTK) - Ceny průmyslových výrobců v Česku v únoru meziročně zrychlily pokles na čtyři procenta z lednových 3,4 procenta. Nižší byly i ceny v zemědělství, naopak stavební práce zdražily. Uvedl to Český statistický úřad (ČSÚ), který dnes rovněž zveřejnil informace o lednovém zahraničním obchodu. Meziročně se vývozní ceny snížily o 4,2 procenta a dovozní ceny o 5,1 procenta.

V průmyslu proti loňskému únoru klesly zejména ceny v oddílu koksu a ropných produktů. Nižší byly i ceny obecných kovů a kovodělných výrobků a ceny elektřiny. Klesly také ceny v oddíle dopravní prostředky, nižší byly ceny dílů a příslušenství pro motorová vozidla, naopak ceny motorových vozidel vzrostly. Zlevnila i těžba a potravinářské výrobky, nápoje a tabák. Dražší byla naopak voda. Při hodnocení podle hlavních průmyslových skupin se meziročně nejvíce snížily ceny energií.

Ceny zemědělských výrobců v únoru rovněž zrychlily pokles, meziročně byly nižší o 2,9 procenta, v lednu o 1,2 procenta. V živočišné výrobě klesly ceny o 8,9 procenta. Zlevnilo mléko, vejce, jatečná prasata a drůbež, skot naopak zdražil. V rostlinné výrobě se ceny zvýšily o 3,4 procenta, zdražila zejména zelenina, a to o 78,9 procenta a brambory o 57,7 procenta.

Ceny stavebních prací se v únoru meziročně zvýšily stejně jako v lednu o 1,3 procenta, zatímco ceny tržních služeb v podnikatelské sféře byly nižší o desetinu procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK