Systém přidělování peněz z Bruselu je ode dneška bezpečnější

11.04.2005 | , Czech Credit Bureau
Tiskové zprávy


Každá česká firma usilující o podporu z fondů EU v oblasti podpory podnikání musí projít automatizovaným systémem hodnocení ekonomiky žadatelů. Díky tomu se výrazně zkrátí doba vyhodnocování žádostí a zároveň minimalizuje subjektivní hodnocení v procesu přidělování dotací.

Systém, který je zcela v souladu s evropskými  principy podpory podnikání, provozuje Agentura pro podporu podnikání a investic CzechInvest, metodiku dodává společnost CCB – Czech Credit Bureau, a.s.

Zavedení automatizovaného hodnocení ekonomiky žadatelů je důležitým krokem na cestě k vytvoření efektivního a transparentního systému podpory podnikání z veřejných zdrojů,“ říká Monika Pospíšilová, ředitelka divize koordinace rozvojových programů agentury CzechInvest, a doplňuje: „Ve státní správě se jedná o zcela unikátní projekt a jeho hlavní přínos spočívá v tom, že stejná měřítka se uplatňují nejen na podnikatele, ale také na další subjekty, které mohou žádat o dotace z programů realizovaných CzechInvestem. Celý proces hodnocení se tím výrazně zjednodušuje.“

Každý žadatel musí do standardizovaného elektronického formuláře vyplnit předepsané údaje o své firmě a způsobu financování projektu. Systém poté podle zadaných klíčových parametrů vyhodnotí ekonomické zdraví společnosti i realizovatelnost projektu z finančního hlediska, prověří také propojení žadatele s jinými ekonomickými subjekty. Výsledkem je komplexní bodové vyhodnocení ekonomické způsobilosti žadatele. Nový systém hodnocení je pro žadatele zcela bezplatný a probíhá elektronicky, prostřednictvím  technologicky moderního prostředí dot.net, které je nejen uživatelsky příjemné, ale i rychlé.

Hodnocení žadatelů o dotaci z fondů EU je podobné, jako když banka hodnotí žadatele o úvěr,“ popisuje Pavel Finger, člen představenstva CCB – Czech Credit Bureau, a.s., a doplňuje: „Hlavní výhodou je jednotný a objektivní systém hodnocení, čímž se výrazně snižuje pravděpodobnost mylných rozhodnutí. Počítač navíc nelze uplatit.“

Automatizovaný rating nevyužívá při své práci pouze CzechInvest. Ekonomické zdraví firem pomáhá systém společnosti CCB vyhodnocovat také pro potřeby Svazu  českomoravských bytových družstev (Rating bytových družstev a společenství vlastníků bytových jednotek) a Hospodářské komory hlavního města Prahy (Rating malých a středních podniků). „V případě zájmu můžeme náš elektronický rating upravit i pro další uživatele z oblasti státní správy,“ dodává člen představenstva CCB Pavel Finger.

Autor článku

 

Články ze sekce: Tiskové zprávy