ANALÝZA: Investorům se líbí eurozóna i přes útlum ekonomiky

13.04.2005 | , Reuters
EU


Zpomalující ekonomický růst, skomírající poptávka a klesající akciové trhy zjevně příliš neovlivňují názor velkých investorů, že evropské blue chips patří mezi ty lepší příležitosti. Investoři přehlížejí zoufale se loudající ekonomiku a nedávné ztráty trhu...

Investoři přehlížejí zoufale se loudající ekonomiku a nedávné ztráty trhu a dávají přednost relativně silné výkonnosti firem. To druhé podle nich převažuje nad prvním. Dobré ohodnocení, poměrně silné firemní zisky a - upřímně řečeno - nedostatek výrazně atraktivnějších alternativ způsobují, že region zůstává předmětem zájmu.

Haydn Davies, hlavní ekonom společnosti Barclays Global Investors, to shrnul ve své dubnové zprávě titulkem: "Růst zisků v Evropě vzdoruje pomalé ekonomice." Davies doporučuje zvýšit zastoupení akcií eurozóny v portfoliu, na rozdíl od titulů ze Spojených států, Japonska a Velké Británie. "Vzhledem k ekonomického výhledu (eurozóny) byste čekali levný trh. My si myslíme, že je příliš levný," uvedl.

Že se velcí investoři drží eurozóny, naznačují i průzkumy. Průzkum Reuters ohledně alokace aktiv z konce března ukázal, že se globální manažeři fondů pevně drží akcií 12členného bloku. Váhu akcií eurozóny v portfoliu zvedli na 21,6 procenta ze 20,6 procenta v předchozím měsíci.

Investoři z eurozóny byli obzvlášť dychtiví. Březnový průzkum Merrill Lynch mezi manažery fondů ukázal, že nadstandardně velkou pozici drželo v akciích eurozóny 57 procent respondentů, zatímco u akcií z USA to bylo 17 procent.


PROTIVÍTR

Pokud takové postoje vydrží, je to dobrou předzvěstí pro vývoj evropského akciového trhu ve zbytku letošního roku a v příštím roce. Existují ale i překážky. Ekonomika eurozóny, dlouho považovaná za hospodářství, které dohání hbitější Spojené státy a rozvíjející se asijské trhy, si moc dobře nevede. Evropská komise v pondělí snížila odhad letošního růstu na 1,6 procenta ze 2,0 procenta. A průzkumy v úterý ukázaly, že sektor služeb eurozóny by mohl kvůli nové aktivitě zpomalit. Někteří jsou většími pesimisty. Banka HSBC letos čeká růst eurozóny o pouhých 1,3 procenta a příští rok o 1,4 procenta.

"Pokračující celosvětové hospodářské zpomalování spolu s opožděným dopadem silného eura znamenají, že růst vývozu eurozóny bude dál slábnout. Přitom se ještě nevytvořily podmínky, aby se domácí ekonomika osamostatnila," uvedla banka. A k tomu je zde ještě současné investiční klima, kvůli němuž akcie v eurozóně i ve světě dostaly v poslední době zabrat. Akciový index FTSEurofirst 300 ztratil za uplynulý měsíc více než procento.

Tato ztráta ale pořád znamenala nadprůměrný výkon. Jiné indexy oslabily víc. Index S&P 500 je o více než 3 procenta níž a ukazatel pro rozvíjející se trhy od MSCI klesl zhruba o 5,5 procenta. Pokud jde o vývoj od začátku roku, pak FTSEurofirst přidal zhruba 5 procent, a byl tak jedním z nejúspěšnějších hlavních akciových indexů. Jinde byly zisky nižší a celosvětový index MSCI si pohoršil o 1,5 procenta.


VÍTR V ZÁDECH

Řada stratégů věří, že tento vývoj může pokračovat navzdory slabé makroekonomické situaci.

"K evropským akciím se nadále stavíme optimisticky, přestože letos moc silnou výkonnost nečekáme - zhruba 10procentní," řekl Benjamin Melman, šéf pro strategii z Crédit Agricole Asset Management. "Slabá ekonomická čísla nejsou moc pozitivní, ale to podle nás není letos to hlavní." Melman předpokládá, že zastydlá ekonomika eurozóny je do akcií již započtena a cena regionálních akcií je dobrá.

Všeobecně se předpokládá, že evropské firmy své zisky zlepšily. Jak vyplývá z dat firmy FactSet, zisk na akcii evropských firem z báze širšího indexu DJ Stoxx 600 stoupl loni zhruba o 28 procent, což je největší tempo růstu zisků v Evropě od roku 1997.

"Zatímco celkový růst v eurozóně je poměrně slabý, mikroekonomické fundamentální faktory jsou rozhodně lepší, protože jednotkové náklady práce klesají a firemní zisky rostou," řekl Klaus Wiener, šéf výzkumu z Generali Asset Managers. Wiener očekává, že v příštích 12 měsících akcie eurozóny přidají zhruba 8 procent, takže by po započtení dividend měly nabídnout dvouciferný výnos.

Generali je přesvědčena, že americké akcie by si mohly vést poněkud lépe. Jiní ale - jak ukazuje průzkum Merrill Lynch - vnímají Wall Street kvůli rostoucím sazbám pesimističtěji a raději upřednostňují Evropu. Jakékoli další ztráty tak mohou sentiment spíše ještě povzbudit než zhoršit.

"Měli bychom sklon zvyšovat naše riziko, pokud by trhy šly dolů," řekl Emiel van den Heiligenberg, šéf pro alokaci aktiv z firmy Fortis Investments.

 

Autor: Jeremy Gaunt
Přeložil: Filip Tošenovský
Datum: 6.4.2005

Autor článku