Ceny ropy zdolávají další letošní maxima, Brent je nad 42 dolary

18.03.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 18. března (ČTK) - Světové ceny ropy dnes třetí den pokračují ve výstupu na nová letošní maxima, severomořská ropa Brent se dostala nad 42 dolarů za barel. Trh nadále podporují naděje na dohodu vývozců a k nákupům investory podněcuje rovněž oslabování dolaru a vzestup akcií.

Brent v 16:30 SEČ získával zhruba jedno procento a byl těsně nad 42 dolary za barel; předtím se dostal až na 42,54 dolaru. Z dvanáctiletého minima 27,10 USD, kde byla jeho cena v lednu, už Brent získal zhruba 55 procent.

Americká lehká ropa WTI přidávala 0,3 procenta na 40,35 USD a během dne se vyhoupla až na 41,20 USD. Cena Brentu se zvyšuje čtvrtý týden za sebou a WTI zaznamenává pátý týden vzestupu.

Pátý týden po sobě rovněž zpevňují světové akciové trhy a jejich oživování podporuje ceny ropy a dalších komodit. Tento týden přispívá k růstu komodit i dolar, jehož kurz oslabuje poté, co americká centrální banka dala najevo, že zvyšování úrokových sazeb bude letos pomalejší, než dosud odhadovala.

Trh získává podporu i z rostoucí sezonní poptávky v USA. Poptávka po benzinu za poslední čtyři týdny v meziročním srovnání vzrostla o 6,4 procenta. \"Končí období nízké poptávky a začínáme se posunovat směrem k letnímu nárůstu,\" řekl agentuře Reuters analytik Olivier Jakob ze švýcarské společnosti Petromatrix.

Katar ve středu uvedl, že zhruba 15 předních producentů Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) i mimo ni se sejde 17. dubna v Dauhá, aby projednali plán na zmrazení produkce. Na zmrazení těžby na lednové úrovni se už v únoru předběžně dohodly Saúdská Arábie, Rusko, Venezuela a Katar, podmínily to ale obdobnými kroky u dalších předních producentů.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent květen 42,02 41,54 New York - Nymex WTI duben 40,35 40,20

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK