Temelín i Dukovany kvůli útokům v Bruselu zvýšily stupeň ochrany Pozměnili jsme titulek a doplnili informace o Dukovanech v 1., 3. a 6. odst. --------------------

22.03.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Temelín (Českobudějovicko)/Dukovany (Třebíčsko) 22. března (ČTK) - Obě české jaderné elektrárny Temelín a Dukovany dnes dopoledne po teroristických útocích v Bruselu zvýšily stupeň své ochrany. Platí v nich teď stupeň ochrany číslo 1, který je vyhlašován v případě zhoršené bezpečnostní situace v zahraničí, zejména v zemích EU. Vyplývá to z informací, které ČTK poskytli mluvčí temelínské elektrárny Marek Sviták a mluvčí Dukovan Jiří Bezděk. Obě elektrárny provozuje skupina ČEZ.

\"Přijali jsme soubor opatření, který je pro podobné situace připraven a týká se například monitoringu okolí elektrárny nebo přísnějších kontrol při vstupu do elektrárny. Jsme také v kontaktu s policií a dalšími bezpečnostními složkami země,\" uvedl Sviták.

Stejná opatření začala platit také v dukovanské elektrárně. \"Zvýšená kontrola se týká areálu i okolí,\" uvedl Bezděk.

Naposledy obě jaderné elektrárny zvýšily stupeň ochrany loni po listopadových útocích v Paříži. Ve zvýšeném stupni byly přes dva měsíce. V závěru ledna se po vyhodnocení situace a na základě informací od ostatních bezpečnostních složek státu vrátily elektrárny do základního stupně.

Temelín, stejně jako Dukovany, patří obecně mezi nejpřísněji střežené objekty v České republice. \"Máme k dispozici řadu fyzických bariér, jsou nastavena organizační opatření a na ochraně elektrárny pracuje hned několik subjektů včetně bezpečnostních složek státu. Například armáda i policie si ve spolupráci s námi ochranu elektrárny pravidelně procvičují,\" dodal Sviták.

Jaderná elektrárna Temelín je největším zdrojem výroby elektřiny v České republice. Svou produkcí kryje pětinu české spotřeby. V roce 2015 vyrobila 14,23 miliardy kWh elektrické energie. Jižní Čechy by s elektřinou z Temelína vydržely téměř 4,5 roku, českým domácnostem by stačila na celý rok.

Starší elektrárna Dukovany má instalovaný výkon 2040 megawattů. Vloni její roční výroba elektřiny v důsledku neplánovaných odstávek způsobených opakovanými kontrolami svarů klesla o 18 procent na 12,6 terawatthodiny (TWh). Nyní dodávají elektřinu do sítě tři bloky, čtvrtý je odstaven.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK