Zhruba 250 z 345 lidí chce k 1. červenci odejít z OKD dohodou

29.03.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Karviná 29. března (ČTK) - Z 345 lidí, kteří mají na konci června odejít z těžební společnosti OKD, chce zhruba 250 lidí odejít dohodou a asi 50 lidí z firmy odejít nechce. Kolem 50 lidí je nejistých nebo ještě nebyli osloveni, jsou na nemocenské a podobně. ČTK to po dnešním jednání odborů s vedením firmy řekl předseda Sdružení hornických odborů OKD Jaromír Pytlík. Mluvčí OKD Ivo Čelechovský už v pondělí řekl, že dohodou chce odejít přibližně 70 procent z 345 zaměstnanců.

Zaměstnanci, kteří odejdou dohodou a ve firmě pracovali alespoň dva roky, dostanou jako odchodné šestinásobek mzdy. Průměrná hrubá mzda v OKD loni činila 33.215 korun, odcházející zaměstnanci by tedy mohli dostat průměrně okolo 200.000 korun.

Firmu budou opouštět zaměstnanci napříč všemi závody. Nebude proto vyhlášen sociální program, který by se podle Pytlíka vyhlašoval v případě, že by bylo propuštěno přes 200 lidí z jednoho závodu. V takovém případě by horník, který ve firmě pracoval nejméně 16 let, dostal až dvanáctinásobek platu.

\"Dohodli jsme se dnes, že budeme realizovat, my tomu říkáme, dobrovolné racio. To znamená budeme řešit ty, kteří chtějí odejít dohodou. Na konci dubna si sedneme a řekneme si, co budeme dělat dál,\" řekl Pytlík.

V OKD nyní pracuje zhruba 9800 kmenových zaměstnanců, 2500 dodavatelských a 200 agenturních zaměstnanců. Firma je v existenčních problémech, hlavně kvůli klesajícím cenám uhlí. Těžba je pro OKD ztrátová i přes úsporná opatření, hrozí uzavírání dolů a propouštění. Kromě pracovníků OKD jsou ohrožena i místa tisíců lidí v navazujících profesích.

OKD patří společnosti New World Resources (NWR), jež má nového majitele - skupinu Ad Hoc Group (AHG), která sdružuje tři nadnárodní investiční společnosti, dosavadní věřitele firmy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK