ČEZ chce přes Škodu Praha s Číňany investovat desítky mld. korun

30.03.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. března (ČTK) - Společnost Škoda Praha, kterou stoprocentně vlastní ČEZ, bude s čínskou skupinou Pinggao rozvíjet ve střední a východní Evropě, na Ukrajině, v Mongolsku a Číně projekty čistých technologií, výstavby elektrických sítí a elektráren, zejména fotovoltaických a větrných. ČTK o tom dnes informovala mluvčí ČEZ Barbora Půlpánová.

\"Celkový objem investic se může pohybovat v řádu desítek miliard korun,\" uvedla bez bližších podrobností mluvčí.

ČEZ oznámil významné investice podruhé v krátké době. V polovině března ředitel divize nová energetika společnosti Tomáš Pleskač řekl, že ČEZ plánuje do roku 2020 investovat 50 až 60 miliard korun do takzvané nové energetiky. Chce se zaměřit na Německo, Francii, Británii a Polsko.

Loni ČEZ prostřednictvím dceřiné společnosti Inven Capital dvakrát investoval do tzv. decentralizované energetiky v Německu. V červenci vstoupil do firmy Sonnen, která vyrábí bateriová úložiště. V listopadu ČEZ vstoupil do firmy Sunfire. Ta vyrábí palivové články, které dokážou přeměnit palivo, například zemní plyn, na elektřinu a teplo, ale i elektřinu zpět na vodík a další plyny.

Škoda Praha je největším českým dodavatelem energetických celků a jejich technologických částí. Firma je schopna dodat energetické dílo od projektové dokumentace přes realizaci a montáž až po uvedení do provozu a zajištění záručního a pozáručního servisu.

Pinggao Group Co., Ltd se řadí mezi deset největších elektroenergetických společností v Číně. Věnuje se výzkumu, vývoji a výrobě vysokonapěťových spínačů vedení i dalšího souvisejícího zařízení, včetně jejich instalace a údržby.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK