E15: Čínská CEFC zvýšila podíl v Travel Service na 49,92 procenta

31.03.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 31. března (ČTK) - Čínský investor CEFC zvýšil podíl v letecké společnosti Travel Service na 49,92 procenta, od loňského září měl ve firmě desetinu. Napsal to dnes server E15, kterému to řekl spolumajitel Travel Service Jiří Šimáně. Travel Service má víc než třetinu v ČSA.

\"Vypořádání proběhlo ve středu odpoledne,\" řekl serveru Šimáně. Ve středu skončila třídenní návštěva čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Praze. Zvýšení podílu na téměř polovinu předpokládala dohoda o strategickém partnerství mezi CEFC a firmou Travel Service, kterou zástupci společností podepsali loni v září v Šanghaji. Základní jmění firmy Travel Service se má podle dohody zvýšit nejméně o jednu miliardu korun.

Travel Service si od vstupu silného investora slibuje rozvoj především sítě pravidelných linek pod značkou Smart Wings, píše E15. Linky by se měly vhodně doplňovat s trasami ČSA. Podle Šimáněho bude možné s čínským kapitálem v zádech při expanzi více riskovat, uvedl server.

Travel Service na trhu působí od roku 1997. Je lídrem v charterové dopravě v ČR, na Slovensku a v Maďarsku, významný podíl trhu má v Polsku. Travel Service patří do skupiny Unimex Group. Spolu se Šimáněm ji vlastní Jaromír Šmejkal. Počet přepravených cestujících Travel Service loni meziročně vzrostl o pět procent na 5,7 milionu pasažérů.

Čínská soukromá společnost CEFC China Energy Company Limited (CEFC) v uplynulých měsících získala například 60 procent ve fotbalové Slavii, majoritu ve výrobci nápojů Lobkowicz Group, investovala i v mediálních skupinách Médea Group a Empresa Media či do realit. Podle smlouvy podepsané ve středu má CEFC také získat 50procentní podíl ve finanční skupině J&T Finance Group, kupuje i 90procentní podíl v internetovém prodejci zájezdů Invia.cz.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK