Chcete pracovat v institucích EU?

19.04.2005 | , Finance.cz
EU


Vstupem České republiky do Evropské unie se nám otevřely možnosti pracovního uplatnění v orgánech a institucích EU. Máte zájem získat zkušenosti s prací v EU? Stačí se rozhodnout, zda chcete získat stálý pracovní poměr nebo jen stáž a pak vzhůru na úřad se žádostí...

Občané České republiky se mohou v evropských institucích ucházet o tyto typy prací:

  • stálý pracovní poměr (trvalého nebo dočasného charakteru)
  • sekondment (národní detašovaní experti)
  • stáže


STÁLÝ PRACOVNÍ POMĚR

V unijních institucích existují dvě kategorie stálých zaměstnanců:

  • kategorie AD (administrátoři)
    - odborné a manažerské pozice všech úrovní (od odborného referenta po generálního ředitele)
  • kategorie AST (asistenti)
    - odborní asistenti/tky, specializované, administrativní a pomocné pracovní síly (od manuálního dělníka po specializovaného administrativního referenta)

Druh pracovního poměru

  • Trvalý pracovní poměr (tzv. úředníci Společenství)
    - s podmínkami označovanými v ČR někdy jako "definitiva"
  • Dočasný kontrakt
    - na přesně stanovenou dobu nebo i s neurčeným koncem
    - bez "definitivy"

Konkurs
Noví zaměstnanci institucí Evropské unie jsou v obou kategoriích a u všech druhů poměrů přijímáni na základě konkursů. Organizátorem je Kancelář pro přijímání pracovníků (EPSO - European Personnel Selection Office). Bližší informace naleznete na internetové adrese europa.eu.int/epso/working/workhome_en.htm .

Rezervní seznam
Uchazeči, kteří úspěšně projdou konkurzem (tzv. laureáti), jsou zařazeni na tzv. rezervní seznam. Z tohoto seznamu si jednotlivé instituce EU podle profilu uchazečů vybírají vhodné adepty. Pokud si chcete zvýšit šanci na získání místa, kontaktujte instituce sami.

Čekání
Počítejte s tím, že proces umísťování laureátů trvá mnoho měsíců. A i po vašem získání nabídky pracovního poměru budete muset absolvovat nástupní procedury, které trvají několik týdnů až měsíců. Doporučujeme vám proto mnoho trpělivosti.


STÁŽE

Jste občanem jedné z členských nebo kandidátských zemí Evropské unie a chtěli byste získat zkušenosti s prací v institucích EU? Podejte si přihlášku na některou ze stáží v Bruselu, Lucemburku, ...

Pro koho
Tyto stáže v institucích EU jsou určeny pro občany členských a kandidátských zemí Evropské unie.

Druh práce
Jedná se o práci v odborných útvarech Evropské komise (EK) nebo dalších institucí, kde mají stážisté možnost se v praktické rovině seznámit s fungováním institucí, s příslušnou politikou Evropské unie, apod. Dále se jedná o různé série přednášek a seminářů, kde si stážisté mohou rozšířit své teoretické znalosti. Stáže vám sice nezajistí stálé místo v institucích EU, jsou však vynikající průpravou pro konkursy v rámci standardní přijímací procedury. Další výhodou je příležitost k seznámení s mnoha mladými lidmi,  možnost získání jiného pracovního místa, atd.

Na jak dlouho
Každý rok jsou organizovány pětiměsíční placené stáže ve dvou termínech. První je od března do července a druhý od října do února.

Podmínky žádosti
Pro podání žádosti musíte splňovat tyto podmínky:

  • mít vysokoškolské vzdělání
  • ovládat některý z jazyků Evropské unie (nejvýhodnější je angličtina nebo francouzština)
  • být mladší 31 let (v době podání přihlášky)

K přihlášce je nutné připojit kopie diplomů, a to pro jarní termín do 1. září předcházejícího roku a pro podzimní termín do 1. března. V tomto případě nejsou přihlášky podávány prostřednictvím Stálých zastoupení, ale posílány přímo danému orgánu EU. 

Posouzení žádosti
Na tyto stáže se každým rokem hlásí cca 6 - 7 tisíc žadatelů. Pravděpodobnost přijetí vaší přihlášky je tedy 1:10. Žádosti jsou v případě kladného posouzení zařazeny do tzv. Modré knihy (Blue book), ze které si jednotlivé útvary vybírají vhodné adepty. Přibližně polovina uchazečů z Modré knihy je následně přijata ke stáži v EU. Evropská komise každoročně přijímá cca 630 stážistů. Evropský parlament, Hospodářský a sociální výbor a Výbor regionů nabírají také, ale méně stážistů.

Plat
Stážisté dostávají stipendium, které slouží na úhradu nákladů na bydlení, stravování a dalších aktivit, spojených se stáží. Navíc jsou stážistům také propláceny cestovní výdaje spojené se zahájením a ukončením stáže.

Kontakt

  • Stálé zastoupení ČR při EU
  • Internetové stránky EU (europa.eu.int)


SEKONDMENTY

Smyslem práce sekondmentů je podpora výměny odborných znalostí a dovedností mezi veřejnými správami členských zemí Evropské unie a Evropské komory (EK).

Název pozice
Národní detašovaní experti - NDE (Seconded National Experts - SNE)

Pro koho
Sekondmentem se mohou stát zaměstnanci státní správy ČR (výjimečně i zaměstnanci nestátních institucí), pokud je jejich zaměstnavatel dočasně přidělí  (sekonduje) k práci v EK nebo jiné instituci EU. Takto sekondovaný expert stále zůstává zaměstnancem úřadu či instituce v ČR, kde doposud pracoval, a po dobu sekondmentu působí v EK nebo v některé z jejich agentur.

Na jak dlouho
Doba sekondmentu se většinou stanovuje v délce půl roku až tří let.

Plat
Zaměstnavatel v České republice nadále svému sokondovanému zaměstnanci poskytuje plat i sociální a zdravotní pojištění. Avšak na pokrytí zvýšených životních nákladů pracovník od příslušné evropské instituce dostane denní dávku ve výši cca 110 eur a budou mu hrazeny výdaje určené na stěhování.

Kontakt
Národní kontaktní místo v rámci personálního odboru ministerstva zahraničních věcí (NKM)
e-mail: nkm&mzv.cz

 

Zdroj: EuroFirma

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát