Unipetrol oznámí čtvrtletní výsledky, zisk i tržby zřejmě klesly

21.04.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. dubna (ČTK) - Petrochemický holding Unipetrol dnes oznámí hospodářské výsledky za první čtvrtletí letošního roku. Analytici soudí, že firmě meziročně klesl čistý zisk i tržby. Důvodem jsou odstávky. Především kvůli nim většina analytiků očekává čtvrtletní čistý zisk pod 20 miliony korun. Loni od ledna do března činil zisk Unipetrolu téměř dvě miliardy korun. Tržby by měly podle odhadů meziročně klesnout o více než pětinu k 18 miliardám korun.

Po loňském srpnovém požáru je stále odstavena etylénová jednotka Unipetrolu v Záluží u Litvínova. Do provozu na minimální výkon by měla být uvedena v červenci. V polovině března pak firma kvůli plánované odstávce odstavila v Záluží na 41 dní celý výrobní závod. Mimo provoz jsou tak všechny technologie společností Unipetrol RPA a Česká rafinérská.

Unipetrol je od roku 2005 součástí polské skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě. Orlen drží v Unipetrolu 63procentní podíl. Dalších 23,7 procenta akcií vlastní společnost Paulinino Limited, za kterou stojí česko-slovenská finanční skupina J&T. Zbytek drží investiční fondy a menšinoví akcionáři.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK