Dnes je termín pro podání kontrolního hlášení, vyvarujte se nejčastějším chybám

25.04.2016 | , Finance.cz
DANĚ


Dnes 25. dubna 2016 nastává termín pro podání kontrolního hlášení nejen pro plátce DPH právnické osoby, ale i pro fyzické osoby čtvrtletní plátce. Tato skupina plátců ještě neměla povinnost kontrolní hlášení podávat. Jaké jsou nejčastější chyby při vyplňování kontrolního hlášení a jak se jim vyvarovat poradí následující článek.

Informace o datové schránce či emailu plátce nebo jeho zástupce

Správce daně kontaktuje plátce DPH nebo jeho zástupce ve věcech kontrolního hlášení datovou schránkou (pokud má plátce nebo jeho zástupce datovou schránku zpřístupněnu) nebo na jeho email. Jeden z těchto údajů je povinným údajem a musí být vždy v kontrolním hlášení vyplněn, jinak podání vykazuje kritickou chybu. V případě, že má plátce zpřístupněnu datovou schránku, uvede datovou schránku, pokud datovou schránku nemá, uvede email. Zasílání výzev týkajících se kontrolního hlášení k DPH učiněné správce daně emailem má však jedno velké úskalí. K jejímu doručení dochází už samotným okamžikem odeslání této výzvy správcem daně. V praxi tak mohou nastat v případě zasílání výzvy na email plátci velké problémy a to zejména díky skutečnosti, že samotná výzva může být v emailu přesměrována do složky spamu či hromadných e-mailů a plátce se o ní nemusí vůbec dozvědět.


Čtěte také

Jak podat kontrolní hlášení na finanční úřad?
Blíží se termín pro podání kontrolního hlášení DPH pro čtvrtletní plátce

Identifikátor datové schránky

Pokud má plátce zpřístupněnu datovou schránku, uvádí do úvodní části formuláře kontrolního hlášení „Kontaktní údaje“ identifikátor datové schránky. Identifikátor (ID) datové schránky plátce musí uvést vždy, pokud má datovou schránku zpřístupněnu, případně uvádí datovou schránku svého zástupce.

Je nutné poznamenat, že identifikátor (ID) datové schránky se liší od uživatelského jména. Tyto dva údaje bývají často zaměňovány. Pokud plátce neví identifikátor svojí datové schránky nebo jeho zástupce, lze si tento údaj ověřit v seznamu držitelů datových stránek, který je dostupný zde: http://seznam.gov.cz/ovm/welcome.do.

Chybějící či chybný formát DIČ odběratele, dodavatele

Do oddílu A.4 kontrolního hlášení se vyplňují uskutečněná zdanitelná plnění s povinností přiznat daň dle § 108 odst. 1 písm. a) zákona o DPH s hodnotou nad 10.000 Kč včetně daně a všechny opravy dle § 44 ZDPH bez ohledu na jejich limit. Jedná se o standartní plnění DPH, kdy je uplatňována daň na výstupu, tedy zdanitelná plnění dodání zboží či poskytnutí služby s místem plnění v tuzemsku. Podmínkou pro zahrnutí plnění do oddílu A.4 kontrolního hlášení je dodání či poskytnutí plnění osobám povinným k dani – plátcům, které nám dali svoje daňové identifikační číslo. V oddílu A.4 je daňové identifikační číslo (DIČ) povinným údajem. Pokud odběratel pro účely poskytnutí plnění DIČ nesdělil, uvádíme takové plnění do oddílu A.5. U přijatých plnění nad 10.000 Kč včetně daně, u kterých uplatňujeme nárok na odpočet v oddílu B.2 kontrolního hlášení je DIČ také povinným údajem.

Formulář kontrolního hlášení v rámci aplikace elektronická podání pro finanční správu na Daňovém portálu Finanční správy České republiky – „EPO“ (www.daneelektronicky.cz) je propojen s registrem všech ekonomických subjektů „ARES“. Pokud tedy uvedete do kontrolního hlášení chybné DIČ odběratele či dodavatele v oddílech A.4 nebo B.2 a soubor si zkontrolujete přes „EPO“, chybné nebo nevyplněné údaje DIČ aplikace detekuje jako kritickou chybu podání.

V daných oddílech A.4 a B.2 kontrolního hlášení se uvádí pouze kmenová část DIČ. Kód státu „CZ“ je v systému přednastaven. Častou chybou plátců je uvádění DIČ zahraničních subjektů do těchto oddílů. V praxi mohou nastat situace, že místo zdanitelného plnění je v tuzemsku a plnění je poskytováno zahraniční osobě registrované k DPH v zahraničí. Jedná se např. o dodání zboží bez jeho dopravy, poskytnutí přepravních služeb na území České republiky, poskytnutí služeb spojených s nemovitou věcí nacházející se na území ČR apod. Tyto transakce nebudou vykazovány v oddílu A.4 kontrolního hlášení, protože byly poskytnuty zahraničnímu subjektu, ale uvedou se do oddílu A.5.

Autor článku

Veronika Tomanová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ