Jak zdanit společné příjmy manželů

20.04.2005 | , Finance.cz
DANĚ


Od nového roku nám do zákona o daních z příjmů vstoupila novinka – společné zdanění manželů. Pro koho je určena a jak se daň vypočte? Znáte i její nevýhody?

Velmi diskutovanou novinkou v zákoně o daních z příjmů (§ 13a) je od roku tzv. „Výpočet daně ze společného základu daně manželů“. Společné zdanění budou moci uplatnit manželé v daňových přiznáních za rok 2005, tedy až v roce 2006.

Kdo může SZM využít

Základní podmínkou je zařazení obou manželů (poplatníků) do § 2 ZDP, což znamená mít na území České republiky bydliště nebo se zde obvykle zdržovat nebo být fyzickou osobou – nerezidentem v ČR. Dále pak musejí manželé vyživovat alespoň jedno dítě žijící s nimi v domácnosti. Obě podmínky musí být splněny nejpozději poslední den kalendářního roku.
Společné zdanění je možné uplatnit také tehdy, když jeden z manželů neměl příjmy, které by byly předmětem daně dle ZDP. Příkladem může být manželka v domácnosti.

Na koho se SZM nevztahuje

Společné zdanění není možné uplatnit, jestliže alespoň jeden z manželů za dané zdaňovací období:

  • má stanovenou daň paušální částkou dle § 7a (pozor! zde může dojít k záměně – stanovit daň paušální částkou je odlišné od uplatnění výdajů paušální částkou)
  • má povinnost stanovit minimální základ daně dle § 7c
  • uplatňuje způsob výpočtu daně dle § 13 a 14 
    • § 13 – rozdělení příjmů a výdajů na spolupracující osoby
    • § 14 – zdanění příjmů dosažených za více zdaňovacích období
  • uplatňuje slevu na dani dle § 35a nebo 35b
    • jedná se o slevu na dani „investičních pobídek
  • má povinnosti uplatnit postup uvedený v § 38 gb
    • jde o  zákonem ustanovený postup při podávání daňového přiznání v případě prohlášení nebo zrušení konkurzu a v průběhu konkurzu

Jak vypočítat SZM

Výpočet společného zdanění obou manželů je v podstatě jednoduchý. V prvním kroku se u obou manželů zvlášť, sečtou jednotlivé dílčí základy daně (dle § 6 – 10 ZDP, přičemž se nesmí jednat o ztrátu!) a upraví se dle § 5 a 23 ZDP. Dále se odpočtou nezdanitelné části základu daně uvedené v § 15. Po této úpravě se dostaneme ke společnému základu daně manželů, který se rozdělí na polovinu a každý z manželů si svoji část zdaní ve svém přiznání. Od vypočtené částky je možné odečíst slevu na dítě a zálohy na daň, které si během roku platil nebo mu byly sraženy ze mzdy zaměstnavatelem.

Jestliže se manželé rozhodnou společného zdanění využít, pak musí odevzdávat daňová přiznání ve stejné lhůtě. Tím se rozumí buď do 31.3. nebo v případě pomoci daňového poradce či advokáta do 30.6.

Nevýhody

Jestliže se za zdaňovací období použije SZM, pak již nebude možné, po uplynutí lhůty pro podání daňového přiznání, způsob stanovení základu daně zpětně měnit.

Další nevýhodou je nemožnost uplatnění ztráty předchozích let nebo neinvestiční odčitatelné položky.

Zdroj: zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů

Autor článku

Petra Niedlová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ