Sanofi chce za 9,3 mld. USD výrobce léků na rakovinu Medivation

28.04.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 28. dubna (ČTK) - Francouzská farmaceutická firma Sanofi učinila nabídku na převzetí amerického výrobce léků na rakovinu Medivation za 9,3 miliardy USD (221,4 miliardy Kč). Oznámila to dnes společnost Sanofi, která vlastní českého výrobce léků Zentiva. Vedení firmy Medivation však nabídku odmítá.

Zvýšení aktivity v oblasti akvizic je v souladu s novou strategií generálního ředitele Sanofi Oliviera Brandicourta, který se ujal funkce před rokem. Brandicourt v lednu v rozhovoru s agenturou Reuters uvedl, že hledá nové dohody, které by rozšířily nabídku léků firmy v oblastech jako onkologie. Ta patří mezi jedny z nejžhavějších oblastí farmaceutického výzkumu díky pokrokům v chápání genetických a biologických faktorů, které zapříčiňují onemocnění. Sanofi také potřebuje nové léky kvůli dalšímu růstu.

Mezi léky firmy Medivation patří schválený lék na rakovinu prostaty Xtandi, jehož vysokou cenu kritizovali někteří američtí zákonodárci. Firma má také několik dalších léků na rakovinu v pokročilé fázi výzkumu a vývoje.

Sanofi uvedla, že oslovila americkou společnost již minulý měsíc. Generální ředitel Medivation David Hung se ale odmítl setkat se svým protějškem ze Sanofi a oznámil, že správní rada firmy nemá zájem o jednání o transakci. Proto se Sanofi rozhodla nabídku zveřejnit. Agentura Reuters s odvoláním na informované zdroje uvedla, že nabídka se vedení firmy zdála příliš nízká a nabídku Medivation v hodnotě téměř deset miliard USD učinila také konkurenční AstraZeneca. Tržní kapitalizace firmy Medivation nyní činí 6,1 miliardy USD.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK