Vláda nabídne horníkům rekvalifikace i vyrovnávací příspěvek

04.05.2016 | , Finance.cz
Zpravodajství ČTK


Soubor opatření pro horníky, kterým hrozí ztráta zaměstnání v souvislosti s insolvencí těžařské OKD, zahrnuje vyrovnávací příspěvek, nabídku rekvalifikací a možnost práce pro automobilky. Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) dnes novinářům řekla, že se jedná například o tisícovce míst v automobilovém průmyslu. Bývalí horníci by podle ní například mohli dojíždět z Moravskoslezského kraje do východočeských Kvasin, kde se vyrábějí škodovky, a to díky připravovanému příspěvku na dopravu. Jedná se i o ubytování.

 

Zaměstnání budou moci horníci nalézt také ve firmě Diamo. Podíleli by se na odstraňování následků bývalé hornické činnosti a revitalizaci území. O situaci pojede Marksová s ministrem průmyslu o obchodu Janem Mládkem (ČSSD) jednat v pátek do Moravskoslezského kraje, už ve středu tam zamíří její náměstek a generální ředitelka Úřadu práce, uvedla Marksová. O opatřeních bude ve středu jednat předsednictvo vlády.

Insolvence je podle Marksové možná nejlepším řešením. "Pro nás to znamená spuštění opatření, která jsme plánovali už někdy od prosince, je potřeba zdůraznit, že vyhlášení insolvence neznamená, že se všechno zavře a tisíce lidí budou okamžitě propuštěny," řekla. Naopak insolvenční správce by měl mít zájem na tom, aby firma fungovala co nejlépe, dodala Marksová.

Propuštění horníci by podle plánu ministerstva průmyslu mohli dostávat měsíčně ke zmírnění sociálních dopadů útlumu těžby 8000 korun, ostatní zaměstnanci 7000 Kč. Ti, kteří pro firmu pracovali méně než čtyři roky, by na podporu měli nárok tři měsíce, za každý další rok by se prodloužila o tři měsíce na maximálně tři roky.

OKD dnes podala sama na sebe insolvenční návrh ke Krajskému soudu v Ostravě. Spojila ho s návrhem na reorganizaci. Firma nemá dost peněz na to, aby mohla splácet své závazky. OKD má nyní zhruba 9800 kmenových pracovníků, 2500 zaměstnanců dodavatelských firem a 200 agenturních pracovníků. Uzavření společnosti by ale mělo vliv i na tisíce míst v návazných profesích.

Štítky:

Autor článku

ČTK  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK