Zájemci: Insolvence může být začátkem dalšího fungování OKD

03.05.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. května (ČTK) - Dnes vyhlášená insolvence může být začátkem dalšího fungování černouhelné společnosti OKD. Ve svých komentářích pro ČTK se na tom shodli obchodník s uhlím a elektřinou Petr Paukner a finančník Pavol Krúpa. Jak skupina podnikatelů kolem Pauknera, tak Krúpova skupina Arca Capital projevily dříve o OKD zájem.

\"Je to začátek správné cesty. Přijdeme s určitým návrhem, který bychom chtěli prezentovat. Musíme ale vyčkat na kroky, které jsou nezbytné ze zákona, a na to, jak se zachová stát,\" řekl dnes ČTK Paukner. Paukner a další podnikatelé Petr Otava a Martin Ulčák v dubnu nabídli státu, že budou OKD provozovat. Svou investici od začátku podmiňovali tím, že firma projde insolvencí, a zbaví se tak nevýhodných závazků.

\"Insolvenci společnosti OKD vnímáme jako nevyhnutelný krok z pohledu managementu OKD. Případná reorganizace společnosti je možnou cestou k jejímu ozdravení. OKD lze tímto způsobem očistit od nevýhodných smluv, aby se stala fungující firmou s perspektivou,\" řekl dnes ČTK Krúpa. Ten v polovině dubna nabídl skupině Ad Hoc Group (AHG), novému majiteli firmy New World Resources (NWR), která OKD vlastní, že od ní firmu koupí. AHG uvedla, že mu OKD neprodá, dokud ji nestabilizuje ve spolupráci s vládou.

Krúpa s Pauknerem již dříve naznačili, že by mohli své projekty spojit. \"Zatím chci mluvit jen za nás. S panem Krúpou komunikujeme, ale žádnou dohodu s ním zatím nemáme,\" uvedl dnes Paukner.

OKD má nyní zhruba 9800 kmenových pracovníků, 2500 zaměstnanců dodavatelských firem a 200 agenturních pracovníků. Uzavření společnosti by ale mělo vliv i na tisíce míst v návazných profesích. V insolvenčním návrhu firma uvedla, že aby zamezila prohlubování své ztráty, hodlá mimo jiné do počátku příštího roku zavřít Důl Paskov a do konce roku 2018 Důl Lazy.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK