Mníšek u Prahy a dalších osm obcí začaly odebírat vodu z Želivky

01.06.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Mníšek pod Brdy (u Prahy) 1. června (ČTK) - Mníšek pod Brdy u Prahy spolu s dalšími osmi obcemi zprovoznil nový vodovodní přivaděč Baně, který do regionu přivedl pražskou vodu z Želivky. Výstavba více než 20 kilometrů dlouhého potrubí, dvou vodojemů a tří čerpacích stanic stála 220 milionů korun. Za posední desítky let jde v regionu o největší investici po výstavbě rychlostní silnice R4, nyní dálnice D4, řekl při dnešním slavnostním představení stavby starosta Mníšku Petr Digrin (STAN).

Zatím je podle něj připojeno kolem 10.000 obyvatel. \"Kapacita na přivaděči je poměrně velká, asi milion kubíků, a výhledově bychom měli zásobovat nějakých 15.000, možná 20.000 obyvatel,\" uvedl Digrin.

K přivaděči, který nahradil nedostatečné lokální zdroje, se v první fázi kromě Mníšku připojují také Jíloviště, Všenory, Černolice, Řitka, Líšnice, Čisovice, Nová Ves pod Pleší a Zahořany. Podle Digrina začal na přelomu dubna a května odebírat pražskou vodu prakticky celý Mníšek, Nová Ves a Čisovice, další obce se postupně přidávají. Do budoucna by se chtěly připojit i Klínec nebo Trnová, kde v poslední době hygienici kvůli zvýšenému množství bakterií zakazovali používat pitnou vodu.

Myšlenka přivést do regionu vodu z Želivky se zrodila ještě před rokem 1989, první verze projektu začala vznikat kolem roku 2000. Tento přivaděč ale počítal s jiným vedením a týkal se jiného okruhu obcí. \"Směřoval jednou větví víc na Řevnicko a konec byl podobný,\" uvedl Digrin. Na projektu se však kolem roku 2002 přestalo pracovat a časem propadlo územní rozhodnutí. Nová verze projektu, s jiným rozsahem i finančními podmínkami, začala vznikat v roce 2008. \"Celý investorský svazek obcí se výrazně zvětšil z původních pěti obcí na devět,\" uvedl Digrin. Přivaděč Baně se začal stavět v září 2014 a práce na posledním úseku byly dokončeny letos v únoru.

Nový vodovodní přivaděč z Želivky nedávno vybudovaly také obce na Benešovsku, předchozí byl 40 let starý a byl z poloviny zkorodovaný. Díky vyšší kapacitě bylo možné k Želivce připojit i Sedlčany na Příbramsku, které byly v minulosti odkázány na vlastní zdroje pitné vody.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK