Česká exportní banka posílila své postavení v bankovním sektoru

29.04.2005 | , Česká exportní banka
Tiskové zprávy


Dne 29. dubna 2005 se v Praze uskutečnila valná hromada České exportní banky, a.s. (ČEB). Valná hromada schválila Zprávu o činnosti České exportní banky, a.s. za rok 2004 a řádnou  účetní závěrku za rok 2004. Dalším bodem programu byl návrh na zvýšení základního kapitálu banky. Valná hromada také zvolila dva členy představenstva a akcionáři banky potvrdili členy představenstva navržené jednotlivými resorty.  

Česká exportní banka, a.s. je součástí systému státní proexportní politiky. Během dosavadních 10 let své činnosti dokázala ČEB úspěšně produktově reagovat na potřeby vývozců i na měnící se exportní schopnosti některých průmyslových  sektorů. Za 10 let své činnosti podepsala ČEB  úvěrové a záruční smlouvy v celkovém objemu 122 mld. Kč do 52 zemí celého světa.

V průběhu roku 2004 ČEB, dále posílila své postavení v bankovním sektoru  České republiky. Bilanční suma k 31. 12. 2004 dosáhla 27,4 mld. Kč a meziročně se tak zvýšila o 4,4 %. Stav poskytnutých úvěrů meziročně vzrostl  o více než 5,5% na 22,2 mld. Kč. Poskytnuté úvěry tvoří 81% všech aktiv ČEB. V roce 2004 byly podepsány smlouvy o úvěru a smlouvy o vystavení záručních listin v celkové hodnotě 17,3 mld. Kč, což je třetí nejvyšší objem v desetileté historii banky. Z 81% se jedná o úvěry se splatností nad 5 let, 13% tvoří úvěry krátkodobé se splatností do 1 roku. Zajímavé jsou i změny  struktury úvěrů: meziroční nárůst podílu předexportních úvěrů činí 36% a meziroční nárůst podílu úvěrů na financování investic českých podniků v zahraničí činí 38%. ČEB svými produkty podpořila v roce 2004  vývoz do téměř 30 zemí. Přestože primárním cílem banky z pohledu akcionáře – státu není zisk, ale objem podpořeného exportu, hospodařila banka vyváženě a dosáhla zisku po zdanění ve výši 113,3 mil. Kč. Tohoto příznivého výsledku bylo dosaženo zejména řízením vývoje  provozních nákladů a rozpuštěním všeobecné bankovní rezervy. Díky tomuto hospodářskému výsledku ČEB nečerpala dotaci ze státního rozpočtu na ztráty z provozování podpořeného financování.

ČEB si i v roce 2004  zachovala stejné ratingové hodnocení jako Česká republika, tj. rating „A -„ od agentury Standard and Poor`s a  „A1“ od Moody`s Investors Services, což jí umožňuje získávat na finančních trzích zdroje za výhodných podmínek a současně slouží jako reference pro její klienty.

V České exportní bance, a.s. probíhaly během roku 2004 vnitřní změny směřující ke zefektivnění jejích aktivit při podpoře českého vývozu. Jejich cílem bylo zvýšení podpory českých subjektů při pronikání na zahraniční trhy nejen v oblasti vývozu zboží, ale také stále sílícího zájmu českých firem o investování v zahraničí,“ uvedl předseda představenstva banky Ladislav Zelinka. „Důsledná změna orientace České exportní banky, a.s., na banku klientsky zaměřenou zahrnuje především potřebu modifikovat přístup ke klientům a potřebu budovat pevné a trvalé vztahy s nimi. Banka tak naplňuje své poslání, které zaznívá v koncepci proexportní politiky vlády do roku 2006.

Valná hromada v souladu s Koncepcí proexportní politiky do r. 2006 schválenou vládou ČR rozhodla o navýšení základního kapitálu z důvodu rozšíření obchodních aktivit a možnosti získání dalšího prostoru pro zvýšení limitu angažovanosti vůči jednomu klientovi nebo ekonomicky spjaté skupině klientů. Základní kapitál banky se zvyšuje o 100 miliónů Kč na 1.850 mil Kč. ČEB tak získává prostor pro rozšíření stávajících služeb, zavedení nových produktů, možnost specifického přístupu k proexportně zaměřenému segmentu. Zvýšením základního kapitálu na 1.850 mil. Kč se zvětší podíl akcií v přímém držení  státu z 71,4% na 73,0%.

ČEB je připravena  beze zbytku naplňovat své jedinečné poslání: efektivně podporovat české exportéry, kteří tvoří páteř české ekonomiky a zajišťují práci  pro více než milión lidí.
Pohled do historie banky ukazuje,  že se nám uplynulých deset let dobře dařilo reagovat na vývoj  v domácím a zahraničním ekonomickém prostředí a na měnící se  potřeby  podnikatelů
,“ řekl Josef Tauber, generální  ředitel banky. „Do budoucna bychom však chtěli více. Na změny vnějšího prostředí chceme reagovat pokud možno  s předstihem, vytvářet příznivé prostředí pro exportní podnikání a otevírat exportní příležitosti v blízkém a vzdáleném zahraničí . Chceme spolu s EGAP  rozšířit spektrum našich produktů za hranici exportního zákona z roku 1995, od jehož vzniku se mnohé změnilo.  Našim ambiciózním cílem  je, aby nám rostly nové firmy s dynamickým exportním potenciálem. K tomu rozvineme synergie s ostatními institucemi státní podpory podnikání a s podnikatelskými svazy a organizacemi.“ 

Autor článku

Tisková zpráva

Články ze sekce: Tiskové zprávy