Schůze prozatímního věřitelského výboru OKD se koná příští středu

09.06.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. června (ČTK) - Insolvenční správce OKD Lee Louda připravuje svolání schůze prozatímního věřitelského výboru na příští středu do Karviné. Louda to dnes sdělil ČTK. Schůze věřitelů, která zvolí věřitelský výbor jako nejvyšší orgán OKD, jeho členy a náhradníky, se podle něj uskuteční 10. srpna. Prozatímní věřitelský výbor má tři členy - český stát prostřednictvím České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ), zdravotní pojišťovnu Revírní bratrská pokladna a firmu Advanced World Transport.

\"Na první schůzi bude prozatímní věřitelský výbor seznámen s aktuální situací OKD a budou řešeny organizační záležitosti,\" uvedl dnes Louda.

OKD je v úpadku od počátku května. Insolvenční návrh na sebe podala sama firma. Uvedla, že dluží nejméně 650 věřitelům přes 17 miliard Kč a závazky není schopna splácet, protože její majetek nedosahuje ani sedmi miliard.

Vláda podle dřívějšího vyjádření ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD) předpokládá, že insolvenční správce s podporou prozatímního věřitelského výboru učiní kroky, které zajistí financování OKD na nejbližší dobu tak, aby bylo na výplaty a odstupné pro případně propouštěné horníky. Louda dnes zároveň potvrdil informaci, že květnové výplaty zaměstnanců OKD budou uhrazeny v řádném červnovém výplatním termínu. Ve středu sfáral v dole Lazy v Karviné a v kilometrové hloubce strávil se zaměstnanci dolu zhruba dvě hodiny.

Mládek ve středu na schůzce koaličních stran navrhl půjčit OKD miliardu korun, lídři koaličních stran se však na výši půjčky neshodli. Podle něho je ale na stole dohoda, že půjčka by měla být od státního podniku Prisko. Dál se bude debatovat o sumě a struktuře půjčky, vláda má vůli rozhodnout do konce června, dodal. Podle ministra financí Andreje Babiše (ANO) však OKD zřejmě nepotřebuje půjčit miliardu korun, protože by podle něho již v srpnu měla mít kladné cash flow, v červenci by proto neměl být problém s výplatami. Babiš OKD navštívil toto úterý. Obdržel tam výhled cash-flow, který podle něj říká, že koncem srpna má mít společnost 122 milionů korun.

Ministr průmyslu Mládek na začátku května řekl, že hlavním věřitelem OKD je podle všeho skupina Ad Hoc Group (AHG), které patří firma New World Resources (NWR), jež je majitelem OKD. V prozatímním výboru AHG není. \"Mají konflikt zájmu, jsou zároveň majitelé i věřitelé,\" řekl ministr.

Insolvenční správce OKD Lee Louda v dopise Krajskému soudu v Ostravě již dříve uvedl, že ČSSZ podala k insolvenčnímu soudu přihlášku pohledávky téměř 75 milionů korun, zdravotní pojišťovna Revírní bratrská pokladna ve výši 34 milionů korun a AWT ve výši téměř 142 milionů korun.

Soud dále uvedl, že v této fázi řízení neuvažoval, že by členem výboru měl být věřitel s dosud nejvyšší přihlášenou pohledávkou, což je Citibank. \"Tato pohledávka je přihlášena z titulu ručení. Členy výboru soud vybíral pouze z věřitelů nezajištěných, neboť žádný zajištěný věřitel se dosud nepřihlásil,\" stojí v usnesení soudu.

OKD zaměstnává zhruba 9800 vlastních zaměstnanců, asi 2500 dodavatelských a 200 agenturních pracovníků. Ztráta zaměstnání ale hrozí i dalším tisícům lidí v navazujících profesích.

Společnost OKD se dostala do existenčních potíží kvůli klesajícím cenám uhlí i své předluženosti. Soudu se už přihlásilo přes 170 věřitelů a ohlásili pohledávky dohromady za víc než 11 miliard korun. Největší pohledávky celkem za více než deset miliard korun u soudu přihlásila londýnská banka Citibank, která je agentem držitelů dluhopisů.

Majitelem OKD je společnost New World Resources (NWR), kterou vlastní skupina Ad Hoc Group (AHG). Ta je Mládka zřejmě také hlavním věřitelem OKD. Předseda představenstva a generální ředitel OKD Dale Ekmark už dříve uvedl, že 13 ze 17 miliard korun dluhů OKD jsou závazky v rámci skupiny.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK