Akcie v USA klesly; trhy srážel Apple, obavy z brexitu nezmizely

17.06.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 17. června (ČTK) - Americké akcie po čtvrtečním nárůstu dnes znovu klesly a ztrátu utrpěly i za celý týden. Hlavní akciové indexy dnes srážely akcie Applu, který zabředl do patentového sporu v Číně. Investoři se mezitím připravovali na blížící se referendum o setrvání Británie v Evropské unii. Libra dnes vůči americkému dolaru přidala více než jedno procento.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, dnes ztratil 0,33 procenta na 17.674,14 bodu. Širší index S&P 500 odepsal rovněž 0,33 procenta na 2071,21 bodu. Index technologického trhu Nasdaq Composite ztratil 0,92 procenta na 4800,34 bodu.

Nervozitu na světových finančních trzích v poslední době vyvolává možnost, že Britové se v referendu příští čtvrtek rozhodnou pro odchod své země z osmadvacítky (takzvaný brexit). Americké akciové trhy klesaly až do čtvrtka pět dní v řadě. Dnes na tuto šňůru navázaly a ztrátu utrpěly i za celý týden.

Dow Jones za posledních pět dní odepsal 1,1 procenta, S&P 500 ztratil 1,2 procenta a index Nasdaq se za celý týden propadl o 1,9 procenta.

\"Ochota riskovat se snížila\" kvůli možnému hlasování pro brexit, uvedl podle agentury Reuters šéf investiční strategie ve společnosti UBS Wealth Management Americas Jeremy Zirin.

Akcie výrobce elektroniky Apple klesly v závěru obchodování o 2,3 procenta procenta. Pekingští regulátoři uvedli, že vzhled jeho telefonů iPhone 6 a 6 Plus porušuje patent držený čínskou firmou a zakázali jejich prodej v Pekingu. Apple se ale odvolala a tvrdí, že tyto telefony jsou v Číně nadále v prodeji.

Libra, která kvůli obavám z dopadů případného brexitu na britskou, potažmo světovou ekonomiku v uplynulé době klesala, se dnes vyšplhala vůči dolaru až na týdenní maximum 1,4387 USD. Před koncem newyorského obchodování přidávala zhruba jedno procento na 1,4350 USD. Obchodníci zvažovali, zda by čtvrteční vražda britské poslankyně Jo Coxové, stoupenkyně setrvání země v EU, mohla ovlivnit veřejné mínění, které se podle nedávných průzkumů přiklánělo spíše k brexitu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK