Ekonomové: Pokles kurzu pomáhá vývozcům, dovozci mohou mít potíže

02.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 2. května (ČTK) - Nynější pokles kurzu koruny pomáhá především podnikům, které vyvážejí zboží do zahraničí. Naopak ti, kteří v cizině nakupují technologie a výrobky prodávají na domácím trhu, mohou mít potíže. Vyplývá to z ankety ČTK mezi podnikateli a ekonomy. Česká měna v posledních dnech klesla k euru i dolaru na nejslabší letošní hodnotu.

"Pokles kurzu uvítají exportéři, kteří nakupují domácí materiál, mají tuzemskou pracovní sílu a zároveň hodně vyvážejí, protože za zboží dostanou v zahraničí více korun," řekl Daniel Münich z ekonomického institutu CERGE. Oslabení koruny se podle něj asi moc nelíbí těm firmám, které nakupují technologii a vstupy v zahraničí, a prodávají pak hlavně na domácím trhu.

Prospěch z pohybu domácí měny tak mají hoteliéři a všichni podnikatelé, kteří vydělávají na zahraniční turistice v Česku, protože pobyt zde bude pro turisty levnější, a tedy zajímavější. "Líbit se nemusí cestovním kancelářím, protože se možná letošní dovolená Čechům v cizině o něco prodraží, a tedy poklesne poptávka," podotkl Münich.

Pro domácí podniky, přímé vývozce i jejich subdodavatele, je oslabení koruny prostředkem zvýšení cenové konkurenceschopnosti na zahraničních trzích, souhlasil analytik Patria Finance David Marek. Vzhledem k důležitosti exportu v české ekonomice je tento aspekt významný na úrovni celé ekonomiky. Zejména v okamžiku zpomalování hospodářského růstu v západní Evropě přichází podle jeho slov oslabení kurzu koruny vhod.

"Oslabování koruny k dolaru očekávala řada firem obchodujících na dolarových trzích již velmi dlouho, mírné zlepšení ovšem problémy způsobené dlouhodobě nevýhodným kurzem nevyřeší," míní prezident Hospodářské komory Jaromír Drábek. Především menší podniky se podle něj dostaly daleko za hranici toho, co mohou ovlivnit zvýšenou produktivitou práce nebo úspornými opatřeními.

V posledních týdnech se vývozcům trochu ulevilo, uvedl viceprezident Asociace malých a středních podniků Karel Havlíček. Upozornil ale rovněž na to, že kurz koruny není a nebude ovlivňován v ČR. "Podniky by se neměly rozčilovat nad politikou ČNB, ale snažit se proti výkyvu zabezpečit buď finančními operacemi, nebo si zajistit nákupy v totožné měně jako prodávají, případně v rozpočtu počítat s rizikovými výkyvy kurzu," poznamenal.

Česká měna byla dnes vůči dolaru nejslabší za posledního půl roku. Po oslabení na 23,75 Kč/USD, kde byla naposledy na konci listopadu, během dne zpevnila. Ve ztrátách vůči společné evropské měně euro koruna pokračovala v úvodu obchodování i dnes, ale odpoledne zpevnila o dvacet haléřů na 30,30 Kč/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK