Polští rybáři odmítají respektovat nařízení EU na hájení tresky

02.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


VARŠAVA 2. května (zpravodaj ČTK) - Polští rybáři odmítají respektovat nařízení Evropské unie ohledně hájení tresky. Od neděle platí v polských revírech Baltského moře čtyřiapůlměsíční zákaz jejího lovu. Polští rybáři ale nadále vyjíždějí na moře. Za porušení zákazu hrozí rybářům pokuty a mohou přijít i o licence k lovu. Rybáři tvrdí, že se v případě restrikcí budou bránit a zablokují přístavy.

"Na lov se vydalo asi 500 lodí," řekl dnes novinářům Bogdan Waniewski ze sdružení rybářů v Kolobrzegu. Lodě, které se vracejí z moře, podle něj přivážejí i tresky.

Treska, tedy z ekonomického pohledu nejatraktivnější ryba Baltského moře, byla až dosud hájena dva měsíce. Zákaz jejího lovu platil každý rok od 15. června. Kvůli údajně snižující se tresčí populaci ale koncem loňského roku Evropská komise přijala nové nařízení. Rozdělila tresčí populaci v Baltském moři na dvě skupiny: západní a východní. V západní skupině, kde loví rybáři z Dánska a Německa, platí dosavadní dvouměsíční období hájení. Ve východní, kde loví polští rybáři, zavedla čtyřiapůlměsíční období zákazu lovu tresky.

Omezení na lov tresky vydala Evropská unie na základě doporučení mezinárodní komise, která odhadovala množství ryb žijících v Baltském moři. Podle ní je stav ryb ve východní části moře horší než v západní. Mezinárodního výzkumu tresčí populace v Baltském moři se zúčastnili také vědci z Polska.

Polští rybáři ale tvrdí, že údaje nejsou přesné a Brusel je k nim nespravedlivý. Poukazují na to, že prodloužená doba hájení ještě více zhorší jejich finanční situaci.

Polsko letos dostalo rovněž nižší limity na lov tresky. Místo loňských 15.800 tun může letos vylovit pouze 13.200 tun tresky. Rybáři proto požadují buď zkrácení doby hájení tresky, anebo kompenzace za to, že nemohou lovit.

Právě kompenzace by zřejmě mohly napjatou situaci uklidnit. Polské ministerstvo zemědělství proto připravuje program, který by měl rybáře odškodnit za 2,5 měsíce hájení, protože zbývající dvouměsíční období je podle něj potřeba i nadále respektovat.

Porušování předpisů polskými rybáři již znepokojilo Brusel. Pokud si s tím neporadí polská vláda, budeme muset nějaké kroky podniknout sami, říkají úředníci Evropské komise.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK