Zemědělcům zřejmě zůstane do žní na sýpkách 400.000 tun obilí

02.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRNO 2. května (ČTK) - Domácím pěstitelům obilí pravděpodobně zůstane v zásobách do dalších žní asi 400.000 tun obilí. Počátkem dubna bylo ve skladech asi 1,9 milionu tun z rekordní loňské sklizně, ale ani intervenční nákupy, vývoz nebo zkrmování tak vysoký přebytek nesrazí. "Stát začal obilí vykupovat pozdě," řekl dnes novinářům tajemník Agrární komory Jan Záhorka.

Problém je podle něj i koncentrace zásob pouze do některých okresů, zejména s rozvinutým obilnářstvím. Nad 10.000 tun zásob tak mají například v okolí Prahy, na Svitavsku, Brněnsku, ale i Vyškovsku, Zlínsku nebo Kroměřížsku. "V některých skladech obilí navíc nevyhovuje požadavkům intervenčního nákupu," uvedl Záhorka. Podotkl, že tyto neprodané zásoby mohou zabírat místo pro letošní sklizeň obilovin.

Prezident komory Jan Veleba připomněl, že podle předběžných informací se dá čekat dobrá úroda v Portugalsku, Španělsku, ale i Francii. Čeští pěstitelé by proto mohli mít problémy s prodejem svých přebytků. Naopak zatím žádné zprávy nejsou o situaci v Rusku a na Ukrajině, které také patřily k obilnářským velmocím. Potíže s nadbytečnými obilovinami by mohl částečně řešit takzvaný liho-benzinový program, o jehož podrobnostech se stále jedná.

"Stále trvá snaha snižovat produkci českého zemědělství," prohlásil Veleba. Podle jeho názoru se však má omezovat tam, kde to jde, tedy především v zemích bývalé evropské patnáctky. Průměr zemědělské produkce tam totiž loni dosáhl v přepočtu na jeden hektar 1908 eur, zatímco v Česku to bylo asi třikrát méně. Zemědělci si také stěžují na výši dotací, které loni dosáhly v přepočtu 6500 Kč na hektar. V zemích EU je to asi třikrát více, takže konkurence je prakticky nemožná, míní Veleba. Komora proto připravuje kampaň, která vysvětlí, proč agrární výrobu nesnižovat, a zahájí také dialog s ministerstvem zemědělství.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK