Hospodaření státu se výrazně propadlo do schodku 22,5 miliardy Kč

02.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 2. května (ČTK) - Hospodaření státu se v dubnu propadlo do schodku 22,5 miliardy korun. Ještě v březnu vykazoval státní rozpočet přebytek 8,3 miliardy Kč. Důvodem je především částka 15,4 miliardy Kč, kterou stát v dubnu odeslal jako příspěvek na loňské stavební spoření, sdělilo ministerstvo financí. Rozpočet na celý letošní rok schválila poslanecká sněmovna se schodkem 83,6 miliardy korun.

Loni v dubnu stát hospodařil s deficitem 38,1 miliardy Kč, takže letošní výsledek je meziročně téměř o 16 miliard korun lepší.

Vláda od počátku roku vybrala již 269 miliard korun. Na daních a poplatcích stát získal přes 132 miliard Kč a z pojistného na sociální zabezpečení dalších téměř 100 miliard korun. Další miliardy získala ČR z Evropské unie.

Výdaje státu přesáhly 291 miliard, přičemž téměř 110 miliard korun stát vyplatil na sociální dávky. Příjmy z pojistného na sociální zabezpečení byly téměř o 11 miliard korun menší. Za celý rok by přitom měl tento deficit podle plánu dosáhnout jen 10,5 miliardy korun.

Prudký růst výdajů v dubnu způsobilo vedle odvodů na stavební spoření také 20 miliard korun, které stát odeslal do rozpočtů měst a obcí. Tyto dotace byly z velké většiny tvořeny prostředky na financování školství ve druhém čtvrtletí. Necelých devět miliard korun vláda odvedla do společného rozpočtu EU.

Proti očekávání je stále mírně horší výběr daně z přidané hodnoty, naopak spotřební daně se daří vybírat nad očekávání dobře. Za plánem zatím nezaostává ani objem peněz získaných na dani z příjmu. Na důchodovém účtu se vytvořil schodek 1,4 miliardy korun, přestože za celý rok stát očekává přebytek 15 miliard Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK